Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Žiaci základnej školy Mierové námestie opäť bodovali na celoslovenskej úrovni

Dátum: 03.03.2023
Počet videní: 1358
Žiaci základnej školy Mierové námestie opäť bodovali na celoslovenskej úrovni

S úspechmi sa v škole tohto roku vrece roztrhlo.

Áno! Vykríkli sme, keď sme sa dozvedeli, že naše školské časopisy sú aj tento rok v trojici najlepších na Slovensku! Radosť bola naozaj obrovská, lebo vieme, že ich dlhé roky oceňovaná vysoká úroveň sa nerodí ľahko ani rýchlo. Je výsledkom tvrdej práce, ktorá si vyžaduje čas, kreativitu a chuť urobiť niečo nad rámec školských povinností. Úspechy v súťaži Pro Slavis nás však každoročne uisťujú v tom, že to stojí za to a že to, čo robíme, robíme dobre.

Školský časopis je krásny spôsob rozvoja žiakov vo viacerých pre život dôležitých oblastiach - komunikácia a správne vyjadrovanie, kritické myslenie, kreativita, spolupráca, výtvarné a grafické zručnosti. Dostať sa na prvé priečky je úloha ťažká, udržať sa na nich ešte ťažšia. Našim časopisom a mladým redaktorom sa to však rok čo rok darí. Časopis ÚSMEV sa na prvých priečkach drží už päť rokov a NOVINY ŠKD dokonca šesť.

Tohto roku to dopadlo takto:
Kategória triedne časopisy 1. - 4. ročník - NOVINY ŠKD - 2. miesto (koordinátorka: Mgr. J. Valuchová)
Kategória školské časopisy 5. - 9. ročník (“najhustejšia”) - časopis ÚSMEV - 2. miesto (koordinátorka: Mgr. K. Štupáková)
Ďakujeme všetkým mladým redaktorom a prispievateľom za ich vytrvalú prácu a chuť “dať viac”.

S úspechmi akoby sa v našej škole tohto roku vrece roztrhlo.
Šiestačka Olivka Vicianová, skúsená recitátorka, má za sebou niekoľko pekných ocenení a stále zbiera ďalšie. Zo školského kola súťaže Šaliansky Maťko sa prebojovala do okresného. Svoju povesť odrecitovala výborne a získala v kategórii 6.-7. ročníka krásne druhé miesto. Svoje recitačné zručnosti si na súťaži bola vyskúšať aj štvrtáčka Barborka Lišková. Medzi najlepšími sa síce neumiestnila, ale určite nazbierala nové skúsenosti, ktoré ju v recitácii posunú vpred.

Naši žiaci majú všestranné záujmy a my ich radi motivujeme, pripravujeme a podporujeme. Pre školské prostredie trochu nezvyčajná, ale zaujímavá hra si postupne podmaňuje viaceré múdre hlavičky. Tie dostali možnosť preveriť si svoju logiku a sústredenosť v krajskom kole súťaže „Majstrovstvá v šachu“, ktoré sa konalo v decembri. Nina Sklenková sa umiestnila na 17. mieste a mierny šok nám nachystala Emília Kothajová, ktorá získala 3. miesto a prebojovala sa do celoslovenského kola majstrovs­tiev Slovenskej republiky v šachu.

Šachisti sústredene sledujú šachovnicu a zvyčajne ani nemuknú. To sa však nedá povedať o všetkých deťoch. Že sa Barborke Kenderikovej ústa nezavrú, to vie každý, kto v jej triede učí. A berte to ako poklonu, pretože vie reagovať na každý podnet a odpovedať na každú otázku. Určite sa nestratí ani vo svete, pretože svoj jazyk dokonale ovláda aj v angličtine. To nám i sebe dokázala na okresnom kole olympiády v anglickom jazyku, kde získala 5. miesto a stala sa úspešným riešiteľom.

Aj chlapcom sa darí, zvlášť v oblastiach, kde vedia využiť logické myslenie a matematické bunky. Zúčastnili sme sa okresného kolo technickej olympiády, kde sa Tomáš Botka umiestnil na 3. mieste a Matúš Híreš a Benjamín Procházka boli úspešnými riešiteľmi. V januári v okresnom kole matematickej olympiády Michal Rötling dokázal, ako dobre mu to páli a umiestnil sa na 10.-11. mieste a tým si vybojoval postup do krajského kola. Adam Dujsík sa stal úspešným riešiteľom.

Hore zľava: Tomáš Botka, Matúš Híreš, Michal Rötling, dolu zľava: Emília Kothajová a Barbora Kenderiková.  FOTO: ZŠMN
Hore zľava: Tomáš Botka, Matúš Híreš, Michal Rötling, dolu zľava: Emília Kothajová a Barbora Kenderiková.
FOTO: ZŠMN

A čo považovať za najväčší úspech? Ktorú súťaž či olympiádu vybrať? To nie je dôležité. Dôležité je nadšenie a chuť pracovať na sebe, zabojovať viac ako je moja povinnosť a vytrvať pri dosahovaní cieľov. Všetkým mladým redaktorom, prispievateľom, šachistom, matematikom, technikom, recitátorom, proste úspešným žiakom, blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu. Sme na vás hrdí!

Mgr. Elena Dobišová, Mgr. Katarína Štupáková, Základná škola Mierové námestie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.