Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Aby človek padol do siete pomoci a nie na dno...

VIDEO
Dátum: 02.11.2022
Počet videní: 865
Aby človek padol do siete pomoci a nie na dno...

Od začiatku pandémie sa výrazne zhoršil stav duševného zdravia, a to najmä u mladých ľudí, ktorí sa nachádzajú v citlivom a zraniteľnom veku.

Mestská polícia Handlová nadviazala spoluprácu s občianskym združením IPčko, ktoré od roku 2012 stojí pri ľuďoch, keď potrebujú pomoc a podporu. Cieľom IPčka je, aby ľudia, ktorí sa ocitajú v náročných a krízových situáciách mali nonstop dostupnú odbornú psychologickú pomoc a podporu. Pri plnení tohto cieľa využívajú odborníci z IPčka najnovšie psychologické poznatky s modernými technológiami.

IPčko je skupina odborníkov (psychológov, psychologičiek, sociálnych pracovníkov, sociálnych pracovníčok a špeciálnych pedagogičiek), ktorí sú presvedčení, že pomoc a podporu musí dostať každý, keď sa cíti zmätený, slabý, nešťastný, sklamaný, sám. Bezplatnú, anonymnú a nonstop dostupnú pomoc poskytujú prostredníctvom liniek pomoci.

„Do Handlovej sme prišli na podnet zástupkyne náčelníka mestskej polície, Lucie Chudej, ktorá IPčko kontaktovala s cieľom hľadania prieniku možnej spolupráce v téme duševného zdravia a pomoci ľuďom, ktorí prežívajú vo svojich životoch niečo náročné. Sme veľmi radi, že sme tu mohli byť a otvorene hovoriť aj o tých najťažších témach, pred ktorými si nemôžeme ako spoločnosť zatvárať oči, práve naopak. Musíme ich citlivo otvárať, rozprávať o nich a  hovoriť najmä o možnostiach pomoci, aby žiaden človek, ktorému je ťažko, nebol na svoje duševné bolesti osamote," povedala psychologička Marta Marošová. "Uvedomujeme si, že jedna z ciest ako byť k sebe navzájom viac vnímaví a scitlivení na témy duševného zdravia sú práve relevantné informácie, ktoré pomáhajú búrať mýty o psychických ťažkostiach a ľuďoch s duševnými ťažkosťami,“ doplnila.

Skúsenosti odborníkov z liniek pomoci a z krízových služieb OZ IPčko ukazujú na fakt, že od začiatku pandémie sa výrazne zhoršil stav duševného zdravia, a to najmä u mladých ľudí, ktorí sa nachádzajú v citlivom a zraniteľnom veku. Najčastejšou témou, s ktorou sa na odborníkov a odborníčky z IPčka ľudia obracajú je pocit osamelosti.

„Ľudia sa cítia osamelo aj napriek tomu, že sú obklopení ľuďmi. Majú pocit, že sú pod obrovským tlakom, pretože je naša spoločnosť výrazne orientovaná na výkon. Výkon sa od nich vyžaduje v škole, doma, v zamestnaní, vo vzťahov a aj medzi rovesníkmi. Boja sa zlyhať, boja sa sklamať, svoju hodnotu vnímajú cez výkon, pretože im to tak spoločnosť nastavuje a často sa uzatvárajú do seba. Majú pocit, že nemajú s kým a vlastne ani nemôžu hovoriť o tom, ako sa naozaj majú a čo ich trápi. Ak s týmito pocitmi ostávajú ľudia dlhodobo osamote a bez pomoci, môže to prerásť do rôznych duševných ťažkostí, sebapoškodzovaniu, k myšlienkam na samovraždu, ale aj k pokusom o ukončenie života. Vyhľadať pomoc chce veľa odvahy a naozaj k tomu potrebujeme aj podporu okolia, ale je to dôležitý krok k našej vlastnej zmene, ale aj k nastaveniu spoločnosti v otázkach duševného zdravia,“ doplnila Marošová.

Školy podľa nej môžu týmto témam venovať triednické hodiny, diskusie alebo prednášky, aby dokázali preventívne pomáhať mladým ľuďom predtým, než sa dostanú do nejakej životnej krízy. Takúto formu pomoci pre školy ponúkajú aj psychológovia a psychologičky z IPčka v podobe Triednických hodín z IPčkom. „Denne sme svedkami toho, ako mladí ľudia, ktorí nás kontaktujú cez našu internetovú linku dôvery IPčko.sk, znova naštartujú svoje životy. Fandíme im a tešíme sa, že ich môžeme na ceste “von z tmy” sprevádzať,“ povedala Marošová.

V roku prvom polroku 2022 tím IPčko uskutočnil viac ako 102 000 pomáhajúcich a krízových komunikácií, pričom 69% komunikácií bolo s mladými ľuďmi do 30 rokov.

Preventistka Mestskej polície Handlová, Lucia Chudá, sa školenia koordinátorov prevencie, na ktorom odznela aj prezentácia práce tímu IPčka, zúčastnila pred štyrmi rokmi. Už vtedy ju ich aktivita oslovila. „Pri besedách na školách často hovorím aj o IPčku. Deti mnohokrát ani nevedia o možnosti využitia pomoci elektronickou formou. Nie každý je schopný pri prežívaní ťažkých chvíľ o nich rozprávať a uprednostňuje radšej písomnú formu komunikácie. IPčko pokrýva bezplatnú psychologickú pomoc nielen pre deti a mládež, ale aj pre dospelých. Verím, že naša spolupráca bude veľkým prínosom pre obyvateľov v meste a podarí sa nám tak pomôcť mnohým ľuďom.“

„Chceme a sme blízko deťom, mladým ľuďom, rodičom či učiteľom, vlastne všetkým, ktorí sa vo svojich životoch stretávajú s mladými ľuďmi a chcú im pomôcť účinne a správnym spôsobom tak, aby ich od seba neodohnali, ale vytvorili im pocit bezpečia a prijatia,“ uviedla psychologička. Podľa jej ďalších slov je to mravenčia práca osvety, prevencie, diskusií, tvorby pomáhajúcich materiálov (plagáty, podcasty, grafiky, letáky...), preventívnych programov a práce nielen s deťmi, učiteľmi, rodičmi ale aj s odborníkmi. „Veľmi dôležité je sieťovanie odborníkov, aby človek padol do siete pomoci a nie na dno,“ uzavrela Marošová. 

 

Všetky formy pomoci:

IPčko.sk (www.ipcko.sk) - chat, e-mail

Dobrá linka (www.dobralinka.sk) – chat, video, e-mail

Krízová linka pomoci (www.krizovalinkapomoci.sk) – 0800 500 333 (SR), 0800 500 888 (UA), video, e-mail, chat

Káčko – centrum krízovej intervencie v každom krajskom meste – www.ipcko.sk/kacko

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.