Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlová sa chce klimatickej zmene venovať koncepčne, pripraví stratégiu

Dátum: 25.08.2022
Počet videní: 784
Handlová sa chce klimatickej zmene venovať koncepčne, pripraví stratégiu

Alfou a omegou je podľa zástupcu primátorky vzdelávanie ľudí.

Mesto Handlová sa chce dôsledkom klimatickej zmeny venovať koncepčne. Plánuje pripraviť dokument "Stratégia adaptácie na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy na území mesta Handlová", ktorý bude riešiť problematiku energetickej efektívnosti, životného prostredia či dopravy.
 
Mesto už zrealizovalo viacero čiastkových projektov, ktoré majú za úlohu zadržiavať vodu v krajine i posilniť opatrenia proti povodniam. Zlomovým okamihom boli podľa viceprimátora Radoslava Iždinského povodne v auguste 2010, tisícročná voda vtedy v handlovskej doline napáchala škody vo výške miliónov eur. Spolu s vodohospodármi neskôr mesto zabezpečilo i opatrenia proti povodniam i suchu, tiež rekonštrukciu centrálnej mestskej zóny. Posledným väčším projektom bola i revitalizácia vnútrobloku na sídlisku Morovnianska cesta, ktorej cieľom bolo i zadržiavanie vody v krajine.
 
Dôsledkom klimatickej zmeny sa chce banícke mesto venovať koncepčne, prostredníctvom stratégie. "Začíname s pilotným projektom energetického manažmentu budov, ktorý bude jednou časťou. Chceme zmapovať energetickú náročnosť škôl, verejných budov, organizácií," načrtol Iždinský. Ide podľa neho o prvý krok, aby mala samospráva potrebné dáta. "Vytvárame si tak podhubie, aby sme mohli vytvoriť akčný plán. Celkovo pôjde o skladačku z rôznych oblastí, jedna vec je cyklodoprava, druhá energetická náročnosť, zatepľovanie, ďalšou oblasťou je, aké tu máme firmy, kto tu spôsobuje znečistenie. Špecificky cez zimu sú to u nás najviac, myslím, obyvatelia v rodinných domoch," priblížil Iždinský.
 
Plány má mesto i s lesmi v piatom stupni ochrany, ďalšími blízkymi pozemkami, vrátane bývalej fary v Novej Lehote a ovocným sadom, ktoré získala zámenou pozemkov so súkromnou spoločnosťou. Za účelom zachovania prírody založilo i neziskovú organizáciu Handlovské lesy, ktoré sa chcú na zveľaďovaní majetku podieľať projektovými zámermi v oblasti životného prostredia. Pripravuje aj spoločný projekt s vodármi aj lesníkmi. Vysadili tam i ďalšie stromy. "Sledujeme verejný záujem. Sme len na začiatku, chceme, aby mesto získalo čo najviac lesov do svojho vlastníctva, na základe podkladu vo forme strategického materiálu rozhodlo, ako s nimi bude nakladať. Nie sme odkázaní na to, aby sme ťažili," podotkol zástupca primátorky.
 
Aj keď mesto podľa neho dostáva pár tisíc eur na daniach od lesných podnikov, otázkou je, či mu to za to stojí. "Máme tu veľa nespokojných občanov, ktorým prekáža, že nemôžu chodiť do lesov kadiaľ chcú, či nákladné autá zvážajúce drevo," dodal. Ako príklad spomenul lokalitu Tri studničky, ktorá je strategická pre Morovno z dôvodu jeho zásobovania vodou, kde podľa názoru mesta súkromná firma neštandardným spôsobom buduje zvernicu.
 
Handlovský viceprimátor tvrdí, že zelené témy sú u politikov nepopulárne, najmä u tých lokálnych. "Na riešenie problémov, týkajúcich sa životného prostredia, je potrebná podpora zo strany štátu. Ďalšou dôležitou vecou je integrovaný prístup, k riešeniam treba pristupovať komplexne, spoločne, nie ako je to v súčasnosti, že samosprávy medzi sebou bojujú ešte o to, aby získali eurofondy," vysvetlil. Alfou a omegou je podľa Iždinského vzdelávanie ľudí, tému klimatických zmien treba pravidelne komunikovať v novinách a ďalších informačných kanáloch.
 
(TASR)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.