Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Firma HUTIRA Slovakia s odvolaním neuspela

Dátum: 06.06.2022
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1184
Firma HUTIRA Slovakia s odvolaním neuspela

Projekt termochemického spracovania pneumatík z roku 2016 je zrejme na konci.

Firme HUTIRA Slovakia ostáva už iba posledná možnosť - obrátiť sa na súd. Spoločnosť HUTIRA Slovakia plánovala vybudovať na území mesta, pri Východnej šachte, zariadenie na zhodnocovanie opotrebovaných pneumatík termálnou depolymerizáciou. Výstupom technológie mali byť olej, uhlík a plyn.

Zámer firmy Hutira Slovakia však v roku 2021 narazil na odpor verejnosti. Začiatkom marca 2021 aktivisti spustili petíciu „Za zelenú budúcnosť Východnej šachty.“ Petícia sa opierala o odborný posudok, ktorý pre občianske združenia Priatelia Zeme – CEPA vypracovali Jindřich Petrlík, odborný poradca siete International Pollutants Elimination Network pre dioxíny a odpady a Ladislav Hegyi, odborný poradca poslanca Európskeho parlamentu Martina Hojsíka pre životné prostredie.

Odborníci projekt vyhodnotili negatívne. „Projekt navrhovateľa je z hľadiska potreby environmentálne šetrnej recyklácie odpadových pneumatík v SR zbytočný a kontraproduktívny a bude odkázaný buď na dovoz väčšiny odpadových pneumatík z iných krajín alebo na ekonomický neúspech,“ tvrdia posudzovatelia. Mestské zastupiteľstvo 24. júna 2021 v plnej miere vyhovelo petícii „Za zelenú budúcnosť Východnej šachty“ a primátorka mesta, Silvia Grúberová, požiadala spoločnosť Hutira Slovakia, aby svoj zámer na území mesta nerealizovala. Primátorka však zároveň Firma HUTIRA Slovakia s odvolaním neuspela skonštatovala, že vyhovenie petícii má iba morálny, právne nezáväzný rozmer a spoločnosť má právo ďalej v projekte pokračovať.

V novembri 2021 vydalo mesto Handlová rozhodnutie o zastavení konania. Proti rozhodnutiu stavebného úradu podala spoločnosť HUTIRA Slovakia odvolanie 15. decembra 2021. Právny rozklad odvolania mal 26 strán. Okresný úrad Trenčín odvolanie firmy preskúmal a 18. mája 2022 rozhodol v prospech mesta Handlová. Okresný úrad Trenčín síce rozhodnutie mesta Handlová zmenil, aj po zmene výroku však zamietavé stanovisko mesta Handlová platí. Toto rozhodnutie je konečné a nemožno sa proti nemu ďalej odvolať. Rozhodnutie možno preskúmať súdom na základe žaloby. Podľa primátorky, Silvie Grúberovej, mala občianska petícia obrovskú váhu, no na rozhodovanie úradov vplyv nemala. „Rozhodnutie Okresného úradu Trenčín je záležitosťou stavebného zákona. Je dôležité zopakovať, že ako predstavitelia mesta za petíciou obyvateľov stojíme, čo potvrdilo aj uznesenie Mestského zastupiteľstva v roku 2021 a bude tomu tak aj do budúcna,“ potvrdila Silvia Grúberová.

 

Súvisiace články:

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.