Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Komu prekážali dva mladé javory?

Dátum: 26.04.2022
Počet videní: 1336
Komu prekážali dva mladé javory?

Prípadní svedkovia činu môžu informácie, ktoré by viedli k jeho objasneniu, oznámiť na mestskom úrade.

Neznámy páchateľ počas Veľkonočných sviatkov vypílil dva javory poľné, ktoré boli vysadené pred bytovým domom na ulici Morovnianska cesta 1801/22. Stromy boli vysadené ako náhradná výsadba v rámci revitalizácie vnútrobloku na jeseň minulého roka. Podľa referátu ochrany životného prostredia Mestského úradu v Handlovej, spoločenská hodnota drevín je približne 300 eur. „Nakoľko škoda pravdepodobne presiahne 266 eur, je podozrenie, že bol spáchaný trestný čin. Vec sme odstúpili Okresnému úradu v Prievidzi, odboru starostlivosti o životné prostredie, ktorý bude konať v súčinnosťou so štátnou políciou. Páchateľovi, ktorý poškodzuje alebo ničí dreviny možno podľa Zákona o ochrane prírody a krajiny uložiť pokutu do 6 638,78 eur,“ povedal Ing. Peter Kerata z oddelenia výstavby, územného plánu, dopravy a ochrany životného prostredia.

Podľa iniciatívy 10 000 stromov, ktorá pracuje na pláne systematickej obnovy a udržateľnosti drevín v Bratislave, majú stromy v meste obrovský význam pre kvalitu života ľudí. "V lete zmierňujú horúčavy, poskytujú tieň a ochladzujú svoje okolie lepšie a efektívnejšie než akékoľvek klimatizačné zariadenie. Stromy a kríky pôsobia aj ako protihluková bariéra a filter viažúci prach, oxidy síry a dusíka, oxid uhoľnatý a iné škodliviny v ovzduší. V mestách zachytávajú listnaté stromy až 27 % a ihličnaté 28 % prachu. Stromy navyše zadržiavajú počas prudkých dažďov vodu v okolí a predchádzajú tak záplave ulíc, keďže svojimi koreňmi viažu vodu v pôde. A v neposlednom rade stromy skrášľujú mestá a verejné priestranstvá, zlepšujú životné prostredie a vytvárajú aj prirodzenú scenériu, ktorá nás dokáže upokojiť a zlepšiť náladu. Jednoducho sa pri nich cítime príjemnejšie." 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.