Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V bani Handlová ukončili ťažobnú činnosť

Dátum: 07.10.2021
Počet videní: 6666
V bani Handlová ukončili ťažobnú činnosť

Najstaršia uhoľná baňa na Slovensku zavŕšila svoje 112-ročné obdobie priemyselnej ťažby uhlia.

Hornonitrianski baníci ukončili ťažbu uhlia v handlovskej bani. Rozhodnutie Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) je v súlade s harmonogramom uzatvorenia jednotlivých ťažobných polí. O prácu príde 237 zamestnancov. TASR o tom vo štvrtok informovala tlačová hovorkyňa spoločnosti Adriana Siváková.

Svoje 112-ročné obdobie priemyselnej ťažby uhlia na handlovskom ložisku zavŕšila najstaršia uhoľná baňa na Slovensku v septembri. "Rozhodnutie o ukončení ťažby je v súlade s harmonogramom ukončenia a uzatvorenia jednotlivých ťažobných polí v dobývacích priestoroch Handlová a Nováky I., ktorý schválila Európska komisia 28. novembra 2019 podľa pravidiel štátnej pomoci Európskej únie," pripomenula Siváková.

Z dôvodu ukončenia ťažby v bani Handlová podľa nej predstavenstvo akciovej spoločnosti 30. septembra schválilo znižovanie stavu v počte 237 zamestnancov. "Súvisí to s realizáciou útlmového programu vyhláseného vládou SR z dôvodu ukončenia všeobecného hospodárskeho záujmu na využívaní domáceho hnedého uhlia v energetike. Z celkového počtu 383 zamestnancov, ktorí boli zaradení na pracoviskách v Handlovej, bolo už 95 preradených na produktívne pracoviská ostatných ťažobných úsekov spoločnosti," priblížila.

Vzhľadom na počet uvoľňovaných zamestnancov, ktorých je 237, ide podľa Sivákovej o hromadné prepúšťanie, ktoré bude firma realizovať do 31. decembra tohto roka. "Spoločnosť v zmysle Zákonníka práce túto skutočnosť ohlásila v stanovenej lehote príslušnému úradu práce," doplnila.    

Podmienky na nárok na kompenzačný príspevok spĺňa v rámci uvoľňovaných zamestnancov 145 baníkov. "Časť z nich, rovnako ako aj ďalší zamestnanci, predpokladáme v počte okolo 100, využije ponúknutú možnosť zapojiť sa do procesu rekvalifikácie Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra, organizovaného Trenčianskym samosprávnym krajom," dodala Siváková.

V podzemí bane Handlová aktuálne spoločnosť zabezpečuje technickú likvidáciu bane demontážou elektro-strojného zariadenia, vyplienením banskej techniky, ako aj výstroja banských diel. Následne bude pokračovať na povrchu odstránením banských stavieb.

TASR

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.