Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Najbližší víkend nebude mesto Handlová organizovať celoplošné testovanie

Dátum: 10.02.2021
Autor: Vanda Matiašková
Počet videní: 3551
Najbližší víkend nebude mesto Handlová organizovať celoplošné testovanie

Primátorka mesta vysvetľuje dôvody.

V súvislosti s rozhodnutím, na ktorom sa 9. 2. 2021 na pracovnej porade ZMOHN dohodlo 40 zo 41 primátorov a starostov o nekonaní ďalšieho celoplošného testovania, uviedla primátorka mesta dôvody na svojej facebookovej stránke. 

Celý post na facebooku primátorky mesta nájdete na facebookovom profile Silvia Grúberová - Primátorka Handlovej

"Dnes som podporila uznesenie Združenia miest a obcí hornej Nitry. My samosprávy sme sa akosi stali vazalmi vládnych rozhodnutí a akosi sa stalo zvykom, že za každých okolností a aj s "vyplazenym jazykom" zabezpečíme testovanie obyvateľov v našich mestách a obciach. Samosprávy očakávali a dlho žiadali fér prístup a korektné jednanie ako to medzi partnermi býva ale žiaľ, nedostáva sa nám. A sme právom znechutení.
 
Zabezpečili sme 5 kol plošného testovania, aj napriek vlastným pochybnostiami, neskorým inštrukciam, meniacim sa pravidlám, takpovediac sme boli v jednom kole 7 dní v týždni 24 hodín denne... Ale zmobilizovali sme sa a umožnili našim obyvateľom plynulý priebeh testovania na mnohých odberových miestach. My ako tím organizačný a naši zdravotníci, dobrovoľníci, dobrovoľní hasiči, mestskí policajti ako tímy v odberových miestach, za čo im patrí veľká vďaka. Áno, vždy sme sa snažili, aby mali naši obyvatelia možnosť ísť sa dať otestovať, pretože certifikát potrebujú tam či onam. A akosi nám to prischlo. Raz sme to dostali príkazom, inokedy odporúčaním...Je smutné, že nás štát tlačí do kúta resp stavia medzi 2 mlynské kamene. A v opatreniach sa už pomaly nik nevyzná.
 
A takto to ďalej nejde. Nie je v našich silách pokračovať v tomto modeli, nepovažujeme ho za správny a práve preto sme dnes drvivou väčšinou na Združení miest a obcí hornej Nitry prijali rozhodnutie. Testovanie nie je naša kompetencia, nie sme poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a máme svoje vlastné úlohy, ktoré máme vykonávať a na ktoré už mesiac nezostáva takmer žiaden čas. Pokiaľ štát testovanie vyžaduje, má vlastný aparát a kopu iných možnosti ako umožniť obyvateľom sa ísť dať otestovať pokiaľ od nich test žiada!
Zdravotníci a dobrovoľníci si taktiež potrebujú oddýchnuť a hoci viem, že mnohí z nich by nám nepovedali nie a prišli by opäť pomôcť, aj ich zdravie, relax a čas s rodinou je dôležitý.
Prijala som náročné rozhodnutie a nie každý ho pochopí. Mesto Handlová tento víkend testovanie nezorganizuje ale o možnosti, kde sa môžete dať otestovať budeme informovať. V priebehu pár dní to bude možné aj v ďalších súkromných MOM-kách na území nášho mesta."
 
 
PÁR DÔLEŽITÝCH INFORMÁCIÍ: z dnešnej tlačovej besedy ministra zdravotníctva SR vyplynulo, že náš okres bude od pondelka 15.2. podľa Covid automatu v bordovej farbe. 7 dní platný antigénový test už nebudete potrebovať napríklad keď budete chcieť ísť do prírody v rámci nášho okresu, atď. Viac sa dozvieme z Covid automatu.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.