Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Primátorka: Rok 2021 bude bohatý na eurofondové projekty

Dátum: 18.12.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 906
Primátorka: Rok 2021 bude bohatý na eurofondové projekty

Mesto Handlová bude v roku 2021 hospodáriť so sumou 15 185 584 eur.

Rozpočet samosprávy pre budúce roky schválili poslanci na svojom rokovaní v decembri. Na bežných príjmoch mesta v predpokladanej výške 13 267 382 eur sa viac ako polovicou budú podieľať daňové príjmy vo výške 7 529 162 eur, čo predstavuje 56,7 %. Rozhodujúci bude aj príjem výnosu z dane z príjmov fyzických osôb, ktorý by mal podľa očakávaní Rady pre rozpočtovú zodpovednosť dosiahnuť výšku 6 203 262 eur.

Vnútroblok na MC, aj detské jasle

Pri nedaňových kapitálových príjmoch mesto počíta s predajom prebytočného majetku mesta a grantmi vo výške 1 402 406 eur, kde dominujú projekty Rekonštrukcia strechy na útulku Jazmín, Revitalizácia vnútrobloku na Morovnianskej ceste, Podpora a rozvoj služieb starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa, Zhodnocovanie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností v meste a Podpora turistickej infra­štruktúry MASK Žiar. „Veľmi ma teší, že sa nám podarilo namodelovať rozpočet mesta na budúci rok tak, aby sme dokázali kryť výdavky, teda služby mesta, činnosť našich organizácií a zároveň sa nám do rozpočtu mesta podarilo implementovať niekoľko investičných projektov, na ktoré už máme schválené zdroje z Európskej únie,“ povedala primátorka Silvia Grúberová. Podľa jej ďalších slov sa mestu v roku 2020 podarilo zvrátiť nepriaznivú prognózu ekonomickej situácie. „Veľmi ma teší, že v budúcoročnom rozpočte sme našli priestor aj pre projekt revitalizácie vnútrobloku na sídlisku Morovnianska cesta, o ktorom už dlho rozprávame, ale ešte nevidno výsledky. Bolo to spôsobené pandémiou. Nevedeli sme, či dokážeme ustáť financovanie. Keď sme vedeli, že sa nám to podarí, vyhlásili sme verejné obstarávanie, ktoré už má víťaza a teraz pracujeme na zmluve, aby sa na jar 2021 už reálne začali práce. Takisto ma teší, že v rozpočte rátame aj s vybudovaním detských jaslí, ktoré by sme mohli začať stavať budúci rok.“

Rezervný fond

Prognóza ekonomickej situácie v závere roka podľa Grúberovej vyznieva pozitívne. „Podľa súčasných odhadov budeme mať vytvorený rezervný fond v takom objeme, aby sme dokázali realizovať investičné akcie, ktoré poslanci schvália v prvom štvrťroku 2021.“ Okrem projektu Podpory zamestnateľnosti v regióne horná Nitra, ktorý bude pomáhať baníkom pri rekvalifikácii primátorka spomenula aj podaný projekt na spracovanie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu v meste. „Aj spolufinancovanie tohto projektu si našlo miesto v budúcoročnom rozpočte, preto predpokladám, že bude bohatý na eurofondové projekty,“ uzavrela primátorka Silvia Grúberová.

 

Obrázok: Vizualizácia detských jaslí, ktoré by mesto mohlo začať budovať budúci rok.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.