Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vianočný čas a podujatia v Handlovej budú iné, netradičné

Dátum: 01.12.2020
Počet videní: 3358
Vianočný čas a podujatia v Handlovej budú iné, netradičné

Rok 2020 je oproti predchádzajúcim rokom v mnohom iný a iné budú aj tohtoročné Vianoce.

Mikuláš sa nebude konať na Námestí baníkov, ale mesto Handlová a Dom kultúry Handlová organizujú tento rok „Putovného Mikuláša“ mestom, ktorý spolu s anjelom a čertom na svojom koči ťahanom koňmi bude rozdávať mikulášsku náladu po meste. Na svoju púť mestom sa vydá Mikuláš v sobotu 5. decembra, kedy o 15.00 bude prechádzať pre Domom kultúry v Morovne a o 16.00 sa objaví pred kostolom sv. Mikuláša v Novej Lehote. V Handlovej môžu detičky pozdraviť Mikuláša z okna svojej izby alebo z chodníka v nedeľu 6. decembra. Mikulášov polárny koč vyrazí o 15.00 spred Domu kultúry v Handlovej a pokračovať bude na uliciach: Československej armády, Mostná, Okružná, Morovnianska cesta, Mierové námestie, Lipová, 1. mája, Parková, Cintorínska, Partizánska, SNP a Železničiarska.

Handlovská kapustnica bude úplne iná

Šestnásty ročník tradičnej benefičnej „Handlovskej kapustnice“ sa bude konať v sobotu 12. decembra a bude venovaný podpore gastroprevádzok na území mesta a Handlovskej doliny. Bude sa konať v prevádzkach na území mesta a obcí handlovskej doliny v čase ich otváracích hodín, ktoré podľa platných protipademických opatrení môžu kapustnicu predávať cez okienko alebo na terasách. Kúpou kapustnice budú môcť ľudia podporiť svojich lokálnych podnikateľov. Výrobcovia handmade výrobkov, ktorí mávali stánky na Námestí baníkov budú, po dohovore s podnikateľskými subjektmi, svoje produkty môcť prezentovať tam, kde bude výdaj kapustníc v rámci podujatia Handlovská kapustnica, čím dotvoria vianočnú atmosféru. Kvôli hygienickým opatreniam ale nebude možné, aby si obyvatelia odniesli kapustnicu vo svojich obedároch. Tradičnú kapustnicu organizuje Združenie obcí handlovskej doliny – mesto Handlová a obce Ráztočno, Chrenovec-Brusno, Jalovec, Lipník, Veľká Čausa a Malá Čausa. Podujatie je zároveň i spomienkou na bývalého starostu obce Lipník a dlhoročného spoluorganizátora podujatia Ľudovíta Vojtku a bývalého starostu Veľkej Čause, pána Dušana Ďurdinu. Prevádzky, kde budú predávať kapustnicu, budeme postupne zverejňovať na samostatnej stránke.

Zbierka pre deti i seniorov

Aj tento rok sa Handlová zapojila do zbierky Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Do vianočnej zbierky pre približne 150 osamelo žijúcich seniorov v Handlovej je možné doniesť darčeky pre seniorov do 6. decembra na zberné miesto, ktoré sa nachádza vo vestibule Domu kultúry mesta Handlová. Darčeky je možné doniesť v pracovné dni v čase od 8.00 h do 17.00 h. Zbierka darčekov pre 50 detí zo sociálne slabších rodín prebieha od 1. do 11. decembra 2020. Darčeky najprv pôjdu do karantény a potom budú bezpečne odovzdané prostredníctvom terénnych sociálnych pracovníkov. Organizátori zbierky, poslanec mestského zastupiteľstva Martin Uríček a sociálne oddelenie mestského úradu, odporúčajú venovať deťom školské pomôcky, spoločenské hry, stavebnice, detské knižky, maľovanky, detskú hygienu, jednorazové plienky, vianočné kolekcie alebo salónky. Zberné miesto je na sociálnom oddelení so sídlom pracoviska na Základnej škole Morovnianska cesta. Tento rok mesto už po druhýkrát plánuje organizovať bezplatný výdaj teplého čaju „Šimeľčaju“ úradníkmi zo stánku na námestí. Aktuálne čaká na stanovisko Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prievidzi so sídlom v Bojniciach, ktorý určí podmienky jeho konania, resp. ho povolí.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.