Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlová využije ponuku vlády a požiada o bezúročnú pôžičku

Dátum: 13.10.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 720
Handlová využije ponuku vlády a požiada o bezúročnú pôžičku

Mesto plánuje opraviť strechy na Dome kultúry aj Dome opatrovateľskej služby, budovať parkovacie plochy a znova otvoriť verejné toalety.

Mesto Handlová využije možnosť čerpania bezúročnej pôžičky na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020, ktorú obciam, mestám a vyšším územným celkom ponúkla vláda SR. Maximálna výška pôžičky môže dosiahnuť výšku výpadku dane v roku 2020, ktorý v Handlovej dosiahol sumu 345 759 eur. Poslanci sa rozhodli požiadať o pôžičku v plnej výške.

Väčšia časť pôžičky pôjde na splatenie dlhov

Podľa vedúceho ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej, Petra Mendela, mesto bude pôžičku splácať vo výške približne 86 500 eur ročne. Prvú splátku pôžičky mesto zaplatí v roku 2024 a poslednú v roku 2027. V čase, keď mesto začne pôžičku splácať, už nebude mať záväzok voči spoločnosti FIN.M.O.S., ktorej dlhé roky spláca verejné osvetlenie a dôjde aj k optimalizácii splátok úverov. „Z tohto pohľadu splácanie vyzerá priaznivo,“ povedal Mendel.

Jednou zo základných podmienok poskytnutia pôžičky je jej vyčerpanie do konca roka 2020. Primátorka Silvia Grúberová priznala, že tento termín je šibeničný. „V tretej úprave rozpočtu sme sa na výpadok príjmov zodpovedne pripravili a výdavky priškrtili, kde sa dalo. Pozastavili sme rozvojové projekty a vlastné investície, tým pádom sme nemohli začať verejné obstarávania a nemáme v realizácii žiadne investičné projekty, ktoré by sme vedeli ukončiť do konca tohto roku a dofinancovať ich z tejto pôžičky. Modelovali sme, na čo by sme mohli túto pôžičku využiť a zároveň vyťažiť z nej niečo aj v oblasti investícií tak, aby to pocítili obyvatelia mesta,“ povedala. Sumu 79 005 eur z pôžičky preto mesto využije na opravu havarijného stavu poškodenej strechy na Dome kultúry v centre mesta a 266 754 eur pôjde na úhradu splátok istín dlhovej služby z poskytnutých komerčných úverov. „Pokiaľ by sme nezistili havarijný stav na streche Domu kultúry, investícia by pravdepodobne smerovala do nových sedačiek, na ktoré máme rozpracovaný projekt. Prioritne ale musíme riešiť strechu. Oprava by mala prebehnúť v októbri, novembri,“ povedala primátorka.

Ako informovala hlavná kontrolórka mesta, Dana Bedušová, úverová zadlženosť mesta Handlová k 31. augustu 2020 bola vo výške 1 649 458,45 eur. Celková suma dlhu mesta pritom nesmie prekročiť 50% skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka. Miera zadlženosti mesta aktuálne predstavuje 13,57%, po prijatí pôžičky stúpne na 16,41%.

Samospráva siahne aj do rezervného fondu

Národná rada Slovenskej republiky v apríli schválila zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19. Opatrenia sa dotkli aj miest. Samosprávy môžu až do konca roka 2021 používať na svoje bežné výdavky aj financie z rezervných fondov, kapitálových príjmov a úverov. Mesto Handlová v júni požiadalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o nový splátkový kalendár pokuty za chyby vo verejnom obstarávaní projektu SENIOR CENTRUM. Poslednú splátku vo výške 173 840,97 eur mala Handlová zaplatiť 17. júla 2020. Mesto však s ministerstvom dohodlo splátky po 57 946,99 eur nastávajúce tri roky. Prvá splátka za rok 2020 bola už uhradená. V rezervnom fonde teda k 31. augustu 2020 ostalo 138 174,93 eur. Na ostatnom mestskom zastupiteľstve poslanci odsúhlasili použitie 65 000 eur z rezervného fondu na rekonštrukciu havarijného stavu strechy na Dome opatrovateľskej služby na ulici 29. augusta. S rekonštrukciou strechy by sa malo začať na jar 2021.

Mesto plánuje budovať parkoviská

Projekt Rekonštrukcie vnútrobloku na sídlisku Morovnianska cesta je pozastavený. Podľa primátorky Silvie Grúberovej mesto konzultuje ďalší postup s riadiacimi orgánmi a realizácia schváleného projektu bude závisieť od ďalšieho vývoja ekonomickej situácie mesta. Úlohy, ktoré si mesto stanovilo splniť do konca tohto roka, poslanci definovali v piatej zmene rozpočtu pre rok 2020. Mestské zastupiteľstvo v nej vyčlenilo aj 96 720 eur na výstavbu parkovísk v meste. Najviac, 37 parkovacích plôch, plánuje mesto vybudovať na ulici Partizánska. Ďalších 9 miest by malo pribudnúť na Mierovom námestí a 5 na ulici 29. augusta. 18 300 eur poslanci vyčlenili na opravu WC v Dome kultúry, ktoré by mali po rekonštrukcii slúžiť ako verejné toalety. Športovcom a športovým klubov mesto rozdelí 15-tisíc eur, na kúpu klavíra pre Základnú umeleckú školu vyčlenili 10-tisíc eur.

 

FOTO: Minister financií Eduard Heger, vpravo premiér Igor Matovič. Bezúročné pôžičky mestám a vyšším územným celkom schválila vláda v auguste. Zdroj: FACEBOOK MFSR

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.