Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovskí mestskí policajti majú nový defibrilátor vďaka poslancom

GALÉRIA
Dátum: 03.06.2020
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1739
Handlovskí mestskí policajti majú nový defibrilátor vďaka poslancom

Najčastejšou príčinou náhlej smrti, v dospelej populácii, je srdcové zlyhanie. Defibrilátor pri resuscitácii podstatne zvyšuje šance človeka na prežitie.

V stredu 3. júna zástupca dodávateľa, Medsol Slovakia s.r.o., odovzdal primátorke mesta Handlová, Silvii Grúberovej a zástupcom mesta, defibrilátor, ktorý samospráve darovali jedenásti poslanci mestského zastupiteľstva. Zároveň prebehlo zaškolenie príslušníkov mestskej polície, ktorí ho budú mať k dispozícii v označenom zásahovom vozidle. „Je to dôležitá pomôcka, ktorú budete pri vašej práci používať – dúfam, čo najmenej,“ povedala príslušníkom mestskej polície primátorka Silvia Grúberová. Zároveň im poďakovala za prácu, ktorú ostatné dva mesiace vykonávajú pod zvýšeným tlakom. V mene obyvateľov mesta poďakovala poslancom, ktorí sa vzdali odmien a podujali sa „vykonať šľachetný čin“.

Poslanci mestu ušetrili takmer 4 000 eur

Poslanci Danica Baranovičová, Lina Gregor, Lucia Jonásová, Iveta Jurkovičová, Alžbeta Orthová, Marcela Šimonová, Tomáš Arvay, Jozef Juríček, Arpád Koszta a Ján Spevár sa vzdali poslaneckých odmien za prvé tri mesiace roku 2020.  Zástupca primátorky mesta, Radoslav Iždinský, sa vzdal svojich odmien za členstvo v mestskej rade do konca roka 2020. Spolu tak ušetrili mestu 3914 eur. Mesto defibrilátor vrátane príslušenstva obstaralo za cenu 2 502 eur. Zvyšné peniaze poslanci venovali mestu na dokúpenie materiálu, ktorý pomôže na zabránenie šírenia koronavírusu COVID-19.

Bezpečnejšia Handlová

„V týchto časoch nás neohrozuje len koronavírus, ale aj bežné nepredvídateľné udalosti, ktoré veľakrát niekoho stoja život. Prenosný defibrilátor je možno práve to, čo môže prispieť k bezpečnejšej Handlovej a môže zachrániť život ešte pred príchodom rýchlej zdravotnej pomoci,“ povedala na rokovaní mestského zastupiteľstva v marci poslankyňa Lina Gregor. Doplnila, že nápad vznikol v neformálnom združení Lepšia Handlová.

Bude v označenom zásahovom vozidle

Defibrilátor Physio Control LIFEPAK 1000, ktorý zakúpilo mesto po verejnom obstarávaní, patrí k najvýkonnejším nástrojom pre podporu základných životných funkcií. Súčasťou predmetu zákazky bolo aj zaškolenie mestských policajtov a elektródy pre resuscitáciu detí. Batéria defibrilátora LIFEPAK 1000 umožní vydať až 425 výbojov. Prístroj je plne automatický a na výboj sa dobije za menej ako 12 sekúnd. Veľkou výhodou nového defibrilátora je jeho kompatibilita s vybavením vozidiel rýchlej záchrannej pomoci. Defibrilátor bude umiestnený v zásahovom vozidle mestskej polície, ktoré bude označené medzinárodným symbolom.

AED_logo

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.