Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Záškoláctvo má pre rodičov detí nepríjemné dôsledky

Dátum: 28.04.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2402
4 min. čítania
Záškoláctvo má pre rodičov detí nepríjemné dôsledky

Len za prvé štyri mesiace roka 2023 je už hlásených 18 prípadov záškoláctva

 

Rozhovor s metodičkou Školského úradu Handlová, Andreou Bacúšan.

Od 1. januára sa zmenil zákon o záškoláctve. V čom nastala zmena a ako sa to prejavilo v základných školách v Handlovej?

Zákon podstatne znížil počet neospravedlnených hodín. Ak dieťa neospravedlnene vynechá viac ako 15 vyučovacích hodín v mesiaci, jeho rodič alebo zákonný zástupca sa dopustí priestupku. Riaditeľky škôl sú povinné takého prípady hlásiť na Školský úrad a sprísnenie zákona je citeľné. Kým za celý rok 2022 bolo v Handlovej hlásených 19 prípadov záškoláctva, len za prvé štyri mesiace roka 2023 je to už 18 prípadov. Nárast je to teda enormný.

Aké dôsledky môže mať záškoláctvo pre rodičov alebo zákonných zástupcov detí?

V prvom rade sú to negatívne dôsledky pre samotné deti. Záškoláctvom ešte nikto nezmúdrel a vynechávaním školskej dochádzky si deti výrazne komplikujú život. Slabé vzdelanie je bariérou pri budúcom pracovnom uplatnení, čo má priamy súvis aj na výšku budúceho príjmu. Čím vyššie vzdelanie človek má, tým viac možností sa mu v živote otvorí, to je jednoducho fakt. Ak si to deti neuvedomujú, na to je tu rodič alebo zákonný zástupca, ktorý je za dieťa zodpovedný, aby na školskú dochádzku dieťaťa dohliadol. Ak túto povinnosť rodičia zanedbajú, dostanú pokutu od 30 do 331,50 eur.

Čo sa deje potom, keď škola oznámi úradu záškoláctvo?

Školský úrad začne správne konanie voči rodičom alebo zákonným zástupcom dieťaťa, to znamená že si ich predvoláme, aby podali vysvetlenie. Záškoláctvo už nemôžeme riešiť dohovorom, ale musíme uložiť pokutu od 30 eur do 331,50 eur, a to aj opakovane. Výška pokuty záleží od prístupu rodičov. Už sme udelili aj pokutu na hornej hranici povolenej výšky.

Zrejme sa často jedná o deti rodičov zo sociálne a ekonomicky slabších skupín obyvateľstva. Nespoliehajú sa rodičia na to, že keď pokutu nezaplatia, aj tak sa im nič nestane?

Samospráva v prípadoch vymáhania pokút už nie je taká bezzubá, ako to bolo v minulosti. Máme uzatvorené dohody s bankami, že môžeme dlžnú sumu stiahnuť priestupcovi priamo z jeho bankového účtu bez jeho súhlasu, prípadne môžeme na osobu vydať exekučný príkaz alebo mu v oprávnených prípadoch môžeme zablokovať vodičský preukaz. Možností je niekoľko a všetky majú pre priestupcov nepríjemné dôsledky. V extrémnych prípadoch môže byť dieťa zverené do ústavnej starostlivosti.

 

Foto: Ilustračné; Zdroj: FAKT.PL

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.