Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Autá budú môcť parkovať na chodníku už len do októbra

Dátum: 27.03.2023
Počet videní: 2785
Autá budú môcť parkovať na chodníku už len do októbra

Motorové vozidlá môžu parkovať na chodníku podľa doterajších pravidiel do 30. septembra 2023.

Na základe ostatnej úpravy, ktorá nadobudla účinnosť 1. marca 2022, došlo k zániku možnosti pre vybrané motorové vozidlá parkovať na chodníku priľahlom k ceste pri zachovaní voľného priestoru 1,5 metra.

„V mimoriadne exponovaných lokalitách spôsobí táto nová úprava mnohým obciam, respektíve mestám a mestským častiam, parkovací kolaps, keďže vzhľadom na počet áut tieto jednotky územnej samosprávy jednoducho nemajú a do tejto doby nestihnú vytvoriť nové parkovacie miesta, respektíve vyznačiť dopravné značenie, ktoré umožní parkovanie na chodníkoch,“ podotkli predkladatelia v dôvodovej správe.

Na základe pozmeňujúceho návrhu poslanca Petra Cmoreja (SaS) sa prechodné obdobie skrátilo, pôvodne ho predkladatelia navrhovali až do 31. marca 2024. Koniec septembra 2023 je podľa Cmoreja kompromisom. Priblížil, že to súvisí aj s tým, že v lete sa najlepšie robí dopravné značenie, preto sa lehota končí po lete.

Upravila sa aj najvyššia hmotnosť vozidla, ktoré môže stáť na chodníku pri dodržaní ostatných pravidiel, a to z 3 500 kilogramov (kg) na 2 800 kg. Z pozmeňujúceho návrhu vyplynula aj úprava, ktorá pridala elektrické kolobežky, ktoré by podľa pôvodného znenia nemohli byť zaparkované na chodníku.

„Mesto Handlová žiada vodičov, ktorí zvyknú parkovať na chodníkoch, aby si do konca septembra našli iné miesto na parkovanie. Majiteľov rodinných domov žiadame, aby svoje motorové vozidlá parkovali vo svojich dvoroch alebo garážach a nenechávali vozidlá odstavené na chodníkoch,“ povedala hovorkyňa mesta, Jana Paulínyová. V Handlovej už je niekoľko miest na chodníkoch označených ako vhodných na parkovanie, ako napríklad lokalita pri Základnej škole Mierové námestie.

V prípade, že sú majitelia motorových vozidiel presvedčení, že parkovanie na chodníku je v niektorej lokalite nutné, môžu svoj názor zaslať na mestský úrad a napísať na info@handlova.sk s predmetom správy: Parkovanie na chodníku. „Žiadostiam o povolenie parkovania na chodníku sa budú odborní zamestnanci mestského úradu venovať. Treba si však uvedomiť, že osadenie značky povoľujúcej parkovanie na chodníku je pomerne nákladný proces a primárne sú chodníky určené chodcom,“ uzavrela hovorkyňa mesta.

parkovanie_na_chodniku
Parkovanie na chodníku bude od októbra možné iba na miestach označených dopravnou značkou.

(TASR/RED)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.