Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestské zastupiteľstvo schválilo rozpočet mesta

Dátum: 21.12.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 907
Mestské zastupiteľstvo schválilo rozpočet mesta

Výdavky boli vo všetkých oblastiach rozpočtu prehodnotené a prísne zredukované.

Rozpočet mesta na roky 2023 – 2025 bol pripravovaný na základe vládou schváleného rozpočtu verejnej správy. Ako uviedol vedúci ekonomického oddelenia, Peter Mendel, východiskami boli informácie, odporúčania a legislatívne opatrenia schválené vládou a parlamentom SR. Rozpočet zohľadňuje obmedzené príjmy mesta. Takto vytvorený rozpočet s ohľadom na nevyhnutné výdavky pre zabezpečenie dlhovej služby mesta, optimalizáciu krytia záväzkov a v neposlednom rade zákonných nárokov zamestnancov, je v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Je výsledkom optimalizácie východísk s výrazným znížením nárokovaných požiadaviek všetkých dotknutých subjektov a to tak mestských organizácií ako aj jednotlivých správcov rozpočtových kapitol.

Pri zostavovaní rozpočtu musel vedúci ekonomického oddelenia brať do úvahy možný výskyt rizík v napĺňaní príjmov, ktoré sa bude odvíjať od reálneho príjmu podielovej dane, príjmu miestnych daní a poplatkov. „Ako výrazné riziká vnímam zvýšenie cien základných komodít ako sú elektrická energia a fosílne palivá, ktoré začalo už v priebehu roka 2022 a sú prioritnými výdavkami samosprávy,“ uviedol Peter Mendel.

Ďalším podstatným faktorom podľa neho bude avizovaná zmena výšky spolufinancovania projektov EŠIF z 5 % na 8 %, ale diskutuje sa aj o výške 20 % v závislosti od typu projektu. „Rozpočet počíta s výrazne obmedzenými výdavkami na rozvoj a investície aj napriek blížiacim sa projektom v oblasti transformácie regiónu. Rozvojové investície budú zaraďované do rozpočtu v priebehu budúceho roka podľa finančných možností mesta. K nim patrí aj dočasne pozastavený projekt detských jaslí.“

Parlament s účinnosťou od 15. 12. 2022 pre budúci rok uvoľnil rozpočtové pravidlá pre samosprávy a to okrem iného použitie rezervného fondu aj na krytie bežných výdavkov. Tým sa podľa Petra Mendela akoby sčasti zbavil pomoci samosprávam v neľahkých nastávajúcich časoch. „Ak parlament v budúcom roku nezmení ústavný zákon č. 493/2011 o rozpočtovej zodpovednosti, tak sa v roku 2024 finančné prostriedky z rezervných fondov samospráv nebudú môcť používať a taktiež nebude možnosť čerpať návratné zdroje financovania formou úverov na investičný rozvoj miest a obci. V prípade, že štát neposkytne finančnú pomoc samosprávam budú naďalej živoriť,“ uzavrel Peter Mendel.

rozpocet_cmyk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.