Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Inkulzívne ihrisko budú môcť využívať všetky deti

Dátum: 15.08.2022
Počet videní: 1805
Inkulzívne ihrisko budú môcť využívať všetky deti

Realizácia projektu sa predpokladá na jar 2023.

Ekologické multifunkčné detské ihrisko s prvkami aj pre deti so špeciálnymi potrebami by malo v meste pribudnúť na jar budúceho roka. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR rozhodol o poskytnutí dotácie na podporu plnenia funkcií rodiny pre mesto Handlová vo výške 50 000 eur.

Cieľom ministerstva je postaviť na Slovensku 100 ekologických multifunkčných detských ihrísk, ktoré budú viacgeneračným priestorom s prvkami pre všetky deti od 3 do 14 rokov vrátane detí so špeciálnymi potrebami a oddychovou zónou pre dospelých. Ihriská budú mať jednotný vzhľad. Prijímatelia dotácie si vyberú prvky zo zoznamu hracích prvkov.

Projekt tvorí 11 prvkov, z toho tri inkluzívne prvky sú povinné. Prvky sa môžu opakovať a nemusia byť využité všetky. Navrhnuté prvky sú kombinovateľné a adaptovateľné na rôzne rozlohy podľa toho, aký priestor bude mať na ihrisko k dispozícii prijímateľ dotácie. Hlavným materiálom hracích prvkov je agátové drevo. Zámerom ministerstva je vytvoriť ihrisko, ktoré bude esteticky zakomponované do prostredia a nebude v ňom pôsobiť rušivo.

Projektová dokumentácia bude vypracovaná na mestom vybraný pozemok bezplatne. Povinnú, minimálne 10 % spoluúčasť musí mesto preukázať formou spoluúčasti pri kúpe hracích prvkov alebo formou terénnych úprav a dopadových plôch. K trom inkluzívnym prvkom musí byť vybudovaný chodník, aby bol zabezpečený bezbariérový prístup k hracím prvkom aj pre deti s hendikepom. Koncept inklúzie je totiž založený na presvedčení, že od detí so zdravotným znevýhodnením alebo ich rodičov sa neočakáva, že budú prinášať riešenia a budú sa prispôsobovať, ale naopak, riešenia majú nachádzať a uvádzať do praxe štátne orgány. Cieľom inklúzie je pomôcť všetkým deťom naplniť svoj potenciál a dosiahnuť osobné maximum v prirodzenej skupine svojich rovesníkov.

„Schválenie každého projektu z externých finančných prostriedkov vždy nesmierne poteší. Do konca augusta sa vytipujú prvky a vhodné územie, ktoré musí spĺňať požiadavky projektu a pošleme ich ministerstvu. Samotnú realizáciu predpokladáme na jar 2023. Som veľmi rada že, sa nám darí a že novým ihriskom potešíme mnohé rodiny s deťmi,“ napísala primátorka, Silvia Grúberová, na svoj profil na sociálnej sieti.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.