Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovský dom kultúry pripravuje projekt pre rok 2023

VIDEO
Dátum: 07.02.2022
Autor: Jana Paulínyová
Počet videní: 1235
Handlovský dom kultúry pripravuje projekt pre rok 2023

V Dome kultúry v Handlovej sa 3. februára uskutočnilo verejné stretnutie k zámeru ašpirovať na udelenie titulu Mesto kultúry 2023. 

Grantový program spravuje Fond na podporu umenia a rozhodovanie o pridelení podpory a udelení titulu Mesto kultúry 2023 sa odohrá v dvoch kolách.

V prvom kole si všetci oprávnení žiadatelia môžu podať maximálne jednu žiadosť pre prípravnú fázu. Dotácia na prípravu podujatí pre rok 2023 môže dosiahnuť maximálnu výšku 10 000 eur pri spolufinancovaní 20%. Dotáciu môžu získať maximálne tri slovenské mestá, ktoré budú mať štyri mesiace na dopracovanie, doplnenie a podrobnú špecifikáciu svojho projektu.

Následne sa vybrané mestá budú môcť uchádzať o finančnú podporu pre celoročné aktivity, kde môže byť podporené výlučne iba jedno mesto, ktorému bude zároveň udelený titul Mesto kultúry 2023. Dotácia pre víťazné mesto môže pri 20% spolufinancovaní dosiahnuť až 300 000 eur. Hlavnými kritériami, ktoré bude komisia pri udeľovaní podpory hodnotiť, sú celková koncepcia a dramaturgia programu a jeho prepojenie na smerovanie dlhodobého rozvoja kultúry v meste. Posun, ktorý mesto dosiahne vo všetkých oblastiach kultúry s dôrazom na získavanie a prácu s novým publikom pre jednotlivé oblasti umenia a kultúry. Ďalej sa hodnotí počet inštitúcií a subjektov v oblasti umenia a kultúry pôsobiacich v meste, ktoré budú do projektu zapojené. Komisia tiež bude hodnotiť intenzitu spolupráce a jej udržateľnosť. Ďalšími kritériami sú počet nových, doposiaľ nerealizovaných aktivít mesta v oblasti kultúry, ich dlhodobá udržateľnosť a žánrová a druhová pestrosť, šírka realizovaných aktivít, s dôrazom na umelecké a kultúrne oblasti a aktivity, ktoré v kultúrnom živote mesta doposiaľ absentovali.

„Obdobie poznačené baníctvom skončilo a musíme sa pretvoriť. Zmeny by nemali nastať iba v tom, čo je okolo nás, zmena musí nastať aj v našom myslení. Je dokázané, že kultúra je jedným z prostriedkov na lepšie prijímanie zmien. Potrebujeme zainteresovať kvalitných ľudí, ktorí budú vedieť odborné veci,“ povedala riaditeľka Domu kultúry, Jarmila Žišková. Dom kultúry je aktuálne v predprípravnej fáze projektu, v ktorej musí naplánovať nové dlhodobo udržateľné podujatia. Tvorcovia projektu sa zatiaľ zamerali na dvanásť ikonických stavieb mesta a každý mesiac v roku 2023 by mal byť venovaný jednej z týchto stavieb. Projekt však počíta aj s uchovaním baníckych tradícií.

Titul „Mesto kultúry 2022“ patrí mestu Revúca. Odborná komisia sa rozhodla udeliť titul Slovenské mesto kultúry Revúcej, nakoľko predložený projekt má najväčší rozvojový potenciál pre mesto a širší región. Ocenila, že predkladatelia projektu vnímajú kultúru ako súčasť revitalizácie mesta a regiónu, ako možnosť vytvoriť nové príležitosti, zvýšiť kvalitu života, zastaviť odliv obyvateľov z regiónu, pritiahnuť návštevníkov a oživiť identitu regiónu Gemer. Na realizáciu toho projektu získalo mesto Revúca žiadanú podporu vo výške 237 618 eur. V roku 2021 bola mestom kultúry Stará Ľubovňa. Na projekt Stará Ľubovňa – Uzol kultúry získala od Fondu na podporu umenia 200 000 eur. „UZOL kultúry bol založený na vnímaní kultúry ako tvorivej energie spájajúcej ekologicky a spoločensky zodpovedný postoj obyvateľov k mestu a okolitému svetu. Cieľom bola podpora kultúrnej identity a zapojenie všetkých vekových skupín do kultúrne[1]ho, spoločenského a ekonomického diania. Poskytol priestor umelcom, ktorí priniesli inováciu, spojili lokálne s medzinárodným, historické s moderným, podporili ekonomický zisk a rozvíjali vlastnú tvorbu,“ napísali o projekte jeho tvorcovia.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.