Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestský bytový podnik dostal do správy podnikateľský inkubátor

Dátum: 28.12.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2927
Mestský bytový podnik dostal do správy podnikateľský inkubátor

A ďalšie 3 nehnuteľnosti.

Jedinou nehnuteľnosťou o ktorej poslanci viedli diskusiu, bol podnikateľský inkubátor

Správna rada v septembri 2021 zrušila neziskovú organizáciu Asterion a na ostatnom mestskom zastupiteľstve dalo mesto priestory podnikateľského inkubátora do nájmu Mestskému bytovému podniku. Nezisková organizácia Asterion vznikla v roku 2006 a podnikateľský inkubátor začal ponúkať svoje služby v roku 2007. Účelom neziskovej organizácie bolo za zvýhodnených podmienok poskytovať prenájom priestorov v podnikateľskom inkubátore začínajúcim podnikateľom, poskytovať im služby spoločného sekretariátu a poskytovať im poradenstvo pri vypracovávaní podnikateľských projektov pre získavanie dotácií z fondov Európskej únie. Podľa názoru vedenia mesta však Asterion už neplnil účel, na ktorý ho mesto založilo.

Čo neziskovka zarobila, prejedla

Poslanec Jozef Stopka návrh nepodporil. Mesto sa podľa neho týmto krokom nepriamo zbaví príjmov z prenájmov a prenesie ich na mestský bytový podnik, ktorý vykazuje dlhodobo stratu a zisk vykázal len minulý rok. Podľa viceprimátora, Radoslava Iždinského by však práve tento krok mohol napomôcť k zlepšeniu hospodárenia bytového podniku. „Mestský bytový podnik bol historicky veľmi zle nastavený a keby mal k dispozícii všetky bytové a nebytové priestory mesta, možno by nebol v takých zlých číslach, ako je. Podnik nedokážeme ozdraviť z roka na rok, chvíľu to bude trvať a práve týmto upratovaním majetku mesta očakávam, že dôjde k zlepšeniu hospodárenia vo firme. Asterion už dlhé roky neslúžil svojmu účelu a všetko, čo zarobil, prejedol. Mali sme z toho veľkú nulu.“ Podľa návrhu nájomnej zmluvy by malo mesto od Mestského bytového podniku za prenájom podnikateľského inkubátora dostať 17,5 tisíc eur ročne.

Organizácia bez výsledkov

Podľa poslanca Spevára mal podnikateľský inkubátor príjem 50 tisíc eur ročne. „Ak mesto bude prenajímať všetky priestory zodpovedne a v rámci cenníka adekvátneho tomuto tisícročiu, tak to nemusí byť 50 tisíc, ale 70 tisíc a možno viac. Záleží len na tom, ako to budeme spravovať.“ Primátorka Silvia Grúberová reagovala, že všetok príjem, ktorý plynul mestu za nájom priestorov v podnikateľskom inkubátore, bol poukazovaný Asterionu na úhradu miezd. „Mesto z toho nemalo nič. Zdalo sa nám výhodné poskytnúť nebytové priestory Mestskému bytovému podniku. Tri roky hovoríme o tom, aby Asterion začal vyvíjať činnosť, na ktorú bol zriadený, aby sa uchádzal o projekty. Navrhovali sme, aby sa zapojil do transformačného procesu a snažil sa pomáhať podnikateľskému sektoru uchádzať sa o eurofondy. Výsledok? Nepočula som o žiadnom,“ povedala Silvia Grúberová. Riaditeľ neziskovej organizácie Asterion, Vladislav Horváth, sa online zasadnutia mestského zastupiteľstva nezúčastnil a priestor na reakciu, ktorý mu redakcia Handlovského hlasu ponúkla, nevyužil.

Nové priestory bytového podniku

Spolu s Podnikateľským inkubátorom dostal Mestský bytový podnik do nájmu aj nebytový priestor na prízemí paneláku na ulici Mostná, budovu na Námestí baníkov v ktorej sídli mestská polícia a drevenú mobilnú bunku na sídlisku Morovnianska cesta. Podľa poslankyne Ivety Jurkovičovej, ktorá je zamestnankyňou mestského bytového podniku, chcú chod podnikateľského inkubátora zracionalizovať a zefektívniť. „Vieme ako, vieme s kým a vieme, čo chceme,“ uzavrela.

Autor: Silver Jurtinus

Foto: Archív/galéria - inkubatorhandlova.sk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.