Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

AKTUALIZÁCIA: Mestské trhovisko nebude otvorené 9. apríla

Dátum: 06.04.2021
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 3146
AKTUALIZÁCIA: Mestské trhovisko nebude otvorené 9. apríla

Handlovské trhovisko sa bude otvárať 9. apríla 2021. Pôvodný pravdepodobný termín otvorenia bol 7. apríl.

Aktualizácia 9. 4. 2021: Z dôvodu nepriaznivého počasia dnes 9. apríla nebude otvorené mestské thovisko. Mestský bytový podnik ďakuje za pochopenie. 

Dňa 7. apríla prebehla  verejná dražba predajných stolov v priestoroch Mestského bytového podniku. Vydražené boli 4 stoly.  Predajcovia prídu na trhovisko v závislosti od poveternostných podmienok. 

* * *

Aktualizácia 6. 4. 2021: Handlovské trhovisko bude fungovať od 9. apríla 2021. Dovtedy správca pripraví trhovisko v rámci aktuálnych hygienických opatrení.

Aktuálna vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR platná od 19. marca 2021 (COVID- 19) umožnila otvorenie mestských  trhovísk za vopred určených hygienických opatrení. Predajcovia môžu predávať sadenice, rezané kvety, zeleninu, ovocie a potraviny. Prevádzkovateľ musí zabezpečiť jednosmerný pohyb zákazníkov, regulovať vstup a výstup z trhoviska, umiestniť predajné miesta s minimálnou vzdialenosťou 2 m.

Dražba predajných stánkov

Správcom mestského trhoviska v Handlovej je Mestský bytový podnik Handlová, s.r.o. (MSBP Handlová, s.r.o.), ktorý aktuálne kontaktuje predajcov, ktorým zaslal oznámenie o konaní dražby pre predajné miesta. Dražba sa bude konať 7. apríla o 9.00 h na právo prednostného predaja na trhovisku na obdobie jedného roka. Dražba sa týka 12 predajných stolov v termíne od 15. mája 2021 do 30. apríla 2022 s návrhom na najnižšie podanie 750 Eur (aktualizované 6. 4. 2021).

Náklady na prevádzku

V minulom roku stúpli náklady na prevádzku mestského trhoviska z dôvodu potreby zabezpečenia hygienických opatrení na dvojnásobok. Už viac ako 15 rokov pri dražbe MsBP Handlová, s.r.o. dražil stánky za sumu 500 Eur na rok, čo nepokrývalo reálne náklady na prevádzku trhoviska. Tento rok, z vyššie uvedených dôvodov, budú stánky dražené za vyššiu sumu. Podľa slov konateľa MSBP Handlová, s.r.o., Rudolfa Vlka, nie je iná cesta: „Dlho sme zvažovali, či pristúpime k zvýšeniu najnižšieho podania na predajné miesta v období pandémie. Avšak niekoľko rokov je trhovisko stále v mínuse, v podstate vždy boli roky, kedy sme nezvyšovali výšku podania (ceny) na predajné miesto z rôznych príčin. Dúfam, že sa nám podarí dostať fungovanie trhoviska na rentabilnú úroveň a nájdeme pochopenie a dohodu u všetkých predajcov. Zároveň informujeme všetkých, korí majú záujem o využitie predajného miesta na mestskom trhovisku, aby nás neváhali kontaktovať aj s krátkodobým prenájmom predajného stánku. Vzhľadom na aktuálnu situáciu však musíme znížiť počet predajných miest,“ uviedol konateľ MSBP Handlová, s.r.o. Cena za nájom na jeden deň pre nevydražené stoly je 16,60 Eur (aktualizované 6. 4. 2021).

Predajcovia z minuloročnej dražby majú predajné miesta vydražené do konca apríla t. r. Ako bude trhovisko otvorené potom, závisí od toho, ako sa trhovníci  dohodnú so správcom trhoviska.

Povinnosti voči mestu

Za nájom predajného miesta sú predajcovia povinní zaplatiť tiež miestne dane. Výška dane v Handlovej za záber verejného priestranstva je stanovená v zmysle VZN č. 4/2020, ktorým  sa mení a dopĺňa VZN č. 9/2013 o miestnych daniach na území mesta Handlová. Sadzba dane je 2,- €/ za každý aj začatý m2/za každý aj začatý deň.   

IMG_4717

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.