Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Strelectvo nie je šport, pri ktorom sú si všetci rovní

Dátum: 13.03.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1732
Strelectvo nie je šport, pri ktorom sú si všetci rovní

Handlovský strelecký klub funguje už takmer 50 rokov a po celý čas je predsedom klubu Ondrej Benke.

Kedy vznikol športovo strelecký klub v Handlovej?

Strelecký klub vznikol roku 1974 ako Základná organizácia Zväzarmu pri Uhoľných a lignitových baniach, Baňa Handlová. Zakladajúcimi členmi boli Jaroslav Vráblik, Anka Sršňová, Julka Dujsíková, Ivan Dujsík, Jozef Podolec, Jozef Juráš a  Ján Novák a samozrejme ja. Po roku 1989 Zväzarm zanikol a vznikla nová organizácia – Združenie technických a športových činností, Základná organizácia Handlová – strelectvo.

Ako ste sa dostali k streľbe?

Ja som strieľal už pred základnou vojenskou službou. Ako učni sme chodili na súťaže a zvíťazili sme na Majstrovstvách Československa. Keď som sa vrátil z vojny, začal som sa zaujímať o možnosti streľby v Handlovej. Založili sme strelecký klub a neskôr som aj funkcionárčil. Bol som 14 rokov tajomníkom krajského výboru strelectva.

Koľko má klub členov?

Náš klub má momentálne približne 70 členov, počet členov sa pohybuje od 70 do 90. Väčšina členov sú Handlovčania, máme však členov z celého Slovenska. U nás je totiž členské 20 eur, inde aj niekoľko stovák a nič vám nedajú. My členom preplácame cestovné a štartovné na súťaže v olympijských disciplínach. Z tých 70 je 9 členov aj v Slovenskom streleckom zväze. Sú to rozhodcovia, tréneri a členovia, ktorí strieľajú vyššie súťaže. Ja som rozhodca I. triedy, Juraj Bundzel, Karol Burda a Vojtech Ružička rozhodcovia III. triedy.

Odkedy funguje strelnica?

Strelnicu sme si vybudovali svojpomocne na konci 70 rokov. Vtedy som bol predsedom Okresnej streleckej rady v Prievidzi. Od Zväzarmu sme dostali 10 stavov. Teraz máme 16 stavovú krytú strelnicu s elektrinou, bufetom a pekným posedením pre strelcov. Na strelnici je povolená streľba na základe Znaleckého posudku od roku 1983.

Z akých zbraní sa tam dá strieľať?

Môžeme strieľať zo všetkých športových zbraní. Ja osobne preferujem olympijské disciplíny. Dnes totiž existuje množstvo rôznych súťaží a ja sám, ktorý v strelectve pôsobím 50 rokov, sa v nich nevyznám.

Vychoval klub úspešných strelcov? Pred rokom 1989 náš klub spolupracoval s Antonom Alexim zo ZŠ Krššákova. V rámci okresu sme dosiahli dobré výsledky. Ivana Benkeová bola Majsterka okresu, v rámci kraja obsadila II. a III. miesto. Ďalej zo žiakov Danka Moravčíková, Darinka Korgová, Ivanič, Tarabčík, Erik Schmid. Medzi našimi strelcami v puškových disciplínach Anka Sršňová nemala v kraji súpera. Neskôr nás reprezentoval Bublák Ivan, viacnásobný Majster SR v kategórii veterán. V pištolových disciplínach máme viacnásobných majstrov Slovenska: Jaroslav Trgiňa, Pavol Kamenský. Majsterkou kraja bola Ľubica Škodová. Teraz medzi najlepších patrí Dušan Bublák, ktorý strieľa športovú pištoľ, veľkorážnu služobnú pištoľ aj historické zbrane. Martina Khuebachová patrí medzi tri najlepšie v republike. Nás, strelcov, lepšie poznajú vonku ako doma v Handlovej. Dlhé roky som spolupracoval aj s Petrom Matiaškom a spolu sme prispeli k tomu, že športová streľba sa dostala medzi telesne postihnutých. V Handlovej sa voľakedy robila Slovenská liga pre telesne postihnutých. Tu si prvýkrát vystrelila Veronika Vadovičová, neskoršia absolútna majsterka sveta, viacnásobná paralympijská víťazka. My sme tu mali Jožka Kvasnicu. Športová streľba telesne postihnutých je na Slovensku jedna z najlepších.

Organizujete aj vlastné súťaže?

Samozrejme, ročne približne 5 súťaží. Náš rok tradične začína druhú sobotu v januári prvým výstrelom. Prvou súťažou roka je potom Memoriál Jána Urminského. To bol bývalý majster športu vo vzduchovej pištoli. Organizujeme aj Memoriál Jaroslava Trgiňu, ktorý bol viacnásobným majstrom republiky v streľbe zo služobných zbraní. Divácky asi najpríťažlivejšia je najvyššia slovenská liga v streľbe z historických zbraní. Tam je čo vidieť! Medzi pretekármi sú najlepší strelci v Európe a vo svete. Ponúkame 11 disciplín, každý strieľa 5, 6 disciplín, či už sú to kresadlové zbrane, predovky, zadovky, to vidíte majstrov! Sezónu končíme v októbri súťažou o najlepšieho strelca klubu. Na súťaže chodí aj 50, 60 ľudí, varíme guľáš, podávame kávu, vždy sa snažíme o ľudí dobre postarať.

Ako strelectvo poznačila pandémia koronavírusu?

Súťaže sa nekonajú, trénovať ale môžeme. Na strelnici môžu byť teraz maximálne šiesti ľudia. Pre našich členov je to zadarmo, donesú si zbraň, strelivo, zapíšu sa do knihy, postavia terče a môžu trénovať. Ja trénujem doma. Denne vystrelím 80 až 100 rán zo vzduchovej pištole. To je najlepšia príprava.

V akej disciplíne súťažíte?

Aj keď mám 77 rokov, stále sa zúčastňujem súťaží vo viacerých disciplínach. Najťažšia je však vzduchová pištoľ. V Žiari nad Hronom organizujú dvojdňové preteky, to je najvyššia slovenská strelecká liga. Strieľam športovú pištoľ velkorážnu pištoľ.

Aké predpoklady by mal mať dobrý strelec?

V prvom rade musí byť vytrvalý a nesmie sa nechať odradiť neúspechom. Veľa strelcov som naučil dlhodobo sledovať svoje výsledky. Musí mať však aj možnosť investovať do toho peniaze. Nie je to lacné hobby. Vzduchová pištoľ je dvakrát drahšia ako guľová. Drahé sú aj náboje. Jeden stojí 30 centov. Ja do roka 500 nábojov nevystrelím, ale sú členovia, ktorí ich vystrieľajú za jeden tréning. A za cenu historickej pušky by ste si mohli kúpiť dve drahé autá. Je to teda aj o peniazoch, o kvalite zbraní a streliva. To nie je šport, pri ktorom sú si všetci rovní.

Keď nemám zbraň, nikdy som nestrieľal, ale chcel by som si to raz skúsiť, umožníte mi to?

Áno. Občas sa ozvú aj individuálni záujemcovia, ktorí si chcú len tak vystreliť alebo streľbu niekomu darovať ako zážitkový darček. Máme na to vhodné zbrane.

AUTOR: Silver Jurtinus

FOTO: Martina Khuebachová patrí medzi tri najlepšie strelkyne v republike.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.