Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Valentínska návšteva

GALÉRIA
Dátum: 25.02.2020
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 725
Valentínska návšteva

Zuzana Žirková v Handlovej

Žiaci Základnej školy, Mierové námestie v Handlovej nemohli dostať 14. 02. 2020, práve v Deň svätého Valentína, krajší darček než ten, akým bola beseda s basketbalovou legendou ženského slovenského basketbalu – Zuzanou Žirkovou.

Zuzana Žirková: Najdôležitejšie pre nás bolo sídliskové ihrisko, pohyb po škole. Tu sa vytváral kolektív. A kolektív formuje ľudí.

Žiaci Základnej školy, Mierové námestie v Handlovej nemohli dostať 14. 02. 2020, práve v Deň svätého Valentína,  krajší darček než ten, akým bola beseda s basketbalovou legendou ženského slovenského basketbalu – Zuzanou Žirkovou. V tejto osobe sa spája nielen fenomenálna basketbalista, ale aj slovenská reprezentantka, medailistka z Majstrovstiev Európy v basketbale, trojnásobná víťazka Euroligy, účastníčka Letných olympijských hier Sydney 2000, súčasná hlavná trénerka tímu Young Angels Košice. Počas kariéry hrala v niekoľkých euroligových tímoch – SCP Ružomberok, GYVES Ringa Šopron, Gambrinus SIKA Brno, UMMC Jekaterinburg a Good Angels Košice. V roku 20003 pôsobila v WNBA  za Washington Mystics.

Vďaka našim trénerom sa poradilo zorganizovať jednu úžasnú besedu plnú energie. S rovnakou dávkou energie vstúpila do telocvične aj Zuzka, ktorá sa zvítala so žiakmi s úsmevom na tvári a neskrývala  nadšenie. Vyjadrila podporu nielen trénerom, ale aj žiakom za ich nadšenie a odhodlanie pre šport. Podobným projektom je vždy naklonená a ak jej to pracovné povinnosti dovolia, určite sa rada zúčastní aj jedného z kempov ŠBK Handlová. Žiaci sa ihneď zapojili do debaty, o otázky nebola núdza. Na záver bolo odmenených 7 z nich – tí, ktorí sa spýtali najzaujímavejšie otázky. Sedem preto, lebo práve to bolo číslo dresu tejto športovkyne.

Celá beseda začala slovami trénera Beráneka, ktorý Zuzku predstavil, položil jej pár základných otázok. Už v úvode sme sa mohli dozvedieť o jej odhodlaní a vášni pre basketbal. Nevenovala sa však iba jednému športu, bola všestranne športovo nadaná – v lete hrávala futbal, basketbal, v zime hokej. Ako sama zhodnotila:„ Najdôležitejšie pre nás bolo sídliskové ihrisko, pohyb po škole. Tu sa vytváral kolektív. A kolektív formuje ľudí.“ Azda toto by sa malo stať posolstvom dnešnej generácie. Ďalej zdôraznila dôležitosť podpory zo strany školy, ale dôležitá je najmä vôľa. „Ak chceš, dá sa všetko. Chceš ísť na tréning, ideš. Chceš sa naučiť, naučíš sa.“

Prinášame vám niektoré z otázok, ktoré boli položené v debate aj s odpoveďami športovkyne. V závere ponúkame vyjadrenie organizátora besedy, trénera Jana Beráneka.

Ako ste bojovali so stresom pred zápasom?

Jednoducho som ho potlačila. Šport, úspech a výsledok boli dôležitejšie. Rešpekt je, samozrejme, dôležitý, ale nesmiete sa báť.

Aké ste mali záľuby okrem basketbalu?

Basketbal a opäť basketbal (úsmev). Ale venovala som sa aj iným športom, hokeju, futbalu, no musela som si vybrať, nedá sa venovať naplno všetkému. Vybrala som si basketbal.

Ako dlho ste hrávali basketbal?

Od 11 do 37 rokov.

Aké to bolo byť a hrať v WNBA – aký je rozdiel v porovnaní s najlepšími európskymi tímami?

Podmienky v Amerike boli naozaj profesionálne, fungujú tam štipendiá, univerzity, úroveň bola naozaj vysoká. Niekedy mi však tá čistá profesionalita prekážala, každý sa tam prejavoval ako veľký individualista, hľadel na seba. Preto som vždy tvrdila a tvrdím, že som veľmi rada Európankou a sem ma to aj ťahalo viac. Dôležitý je kolektív, nevyhovoval mi individuálny tlak. V súčasnosti sa to však otočilo, Američanky prichádzajú do Európy.

Aký ste mali vzor?

Sama sebe som si bola vzorom a dôverovala v seba a svoje schopnosti.

Ako si spomínate na zlaté obdobie slovenského ženského basketbalu 1996 – 2002? Vtedy ste začínali s veľkým basketbalom v Ružomberku pod taktovkou Natálie Hejkovej a tiež sa vám darilo v reprezentácii, keď  sme na ME 1997 skončili druhí.

Natália Hejková je trénerka, ktorá získala 5 európskych titulov, je to najväčšia trénerská osobnosť, jej vďačím za kariéru, ovplyvnila ma aj ako osobnosť, aj ako trénerka. Táto éra mi dala všetko. 

Kedy ste chceli skončiť s basketbalom?

Jeden jediný raz. Keď som mala 37 rokov. Vtedy som si povedala, že už stačilo. To bolo jedinýkrát. Jednoducho, keď prehráte, musíte ísť ďalej.

Ako sa pripravujete pred zápasom ako trénerka?

Trénerská práca je veľmi náročná, mnoho kreujem – tvorím, musím vymyslieť stále nové a nové cvičenia, stále musí byť posun vpred.

Aké boli vaše vážne zranenia?

Najvážnejším zranením bolo zranenie kolena, konkrétne predného krížneho svalu. Bolo to ťažké zranenie, ale rok na to sa mi narodila dcéra, dnes už sedemročné dievča, takže mi život priniesol niečo krásne a mnohokrát  mi to vynahradil.

Ako ste oddychovali po sezóne?

My sme nemali možnosti cestovania k moru kedykoľvek, nebolo to bežné. Mali sme svoje ihriská, na ktorých sme sa stretávali a prežívali voľný čas.

Mali ste a máte aj neprajníkov?

Mala som a  aj mám. Som však veľmi otvorený človek, nerada niečo riešim napríklad cez sms, dôležitá je diskusia, mnohokrát som bola za moju otvorenosť nenávidená.

Stretli ste sa s nejakou známou hviezdou NBA?

Áno, keď som hrala za Washington, vedľa nás hrali L. A. Lakers a stretla som Shaquille Oʼ Neala.

 

Vyjadrenie trénera a organizátora besedy, Jána Beráneka:„Špeciálneho hosťa, ktorý k nám prišiel, nie je potrebné basketbalovej a širokej verejnosti veľmi predstavovať. Zuzka mala už dávnejšie navštíviť naše kempy, ale pracovné nasadenie a ďaleká cesta jej to neumožňovali. Nadišiel ale náš deň a zavítala do školy medzi deti z basketbalových tried. Bol to veľký zážitok nielen pre ne, ale aj pre nás, trénerov či učiteľov. Myslím si, že práve takéto návštevy známych športových osobností sú tou správnou dávkou motivácie pre našu mládež.“

 

Autorka článku: Michaela Ňochová

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.