Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Basketbal sa v dnešnej dobe robí úplne inak ako pred 20 rokmi

Dátum: 04.06.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1665
12 min. čítania
Basketbal sa v dnešnej dobe robí úplne inak ako pred 20 rokmi

Prinášame rozhovor s Jánom Beránekom

Ján Beránek sa do Handlovej vrátil pred ôsmymi rokmi, lebo ako vraví, chcel basketbalu vrátiť, čo mu v detstve dal. Popri štúdiu na vysokej škole mal možnosť pracovať s viacerými trénermi a pozorovať, ako pracujú. Tam si vytvoril obraz o tom, ako by mal vyzerať dobre fungujúci klub. Svoje skúsenosti uplatnil v Školskom basketbalovom klube Handlová, ktorého je od roku 2019 predsedom.

 

Kedy vnikol Školský basketbalový klub Handlová?

Klub založil Jaroslav Daubner v roku 2001. Keď som sem pred ôsmymi rokmi prišiel, on bol na všetko sám. Postupnými krokmi sme začali budovať tímy od prípravky až po staršie kategórie. Mali sme perspektívny plán na dobu päť rokov a v podstate sme ho naplnili. Teraz sme štyria kvalifikovaní tréneri a pomáha nám veľmi veľa dobrovoľníkov. Pred ôsmymi rokmi bolo v prípravke 15 detí, hrali sa dve kategórie, dnes máme v klube 211 detí, len v prípravke je ich 96 a hráme osem kategórií. Je to aj vďaka tomu, že spolupracujeme so ZŠ Mierové námestie.

 

Ako klub prekonal covid?

Snažili sme sa, robili sme online tréningy, ale nebolo to ono. Teraz je to prvá sezóna po covide, kedy sme sa mohli vrátiť k práci, aj keď namotivovať deti bolo po pandémii je dosť ťažké. Dopad covidu na decká cítiť stále. Sú menej priebojné, lenivejšie, do všetkého ich treba nútiť. Ale snažíme sa. Všetky ligové zápasy vysielame live. Nechýbajú predzápasové rozhovory, pozápasové tlačovky, počas prenosov sme vytvorili priestor pre propagáciu našich partnerov. Basketbal sa v dnešnej dobe robí úplne inak ako pred 20 rokmi. Vtedy si kluby vyberali, teraz deti musíme lanáriť a motivovať, ten prístup je diametrálne odlišný.

 

Spomínali ste, že máte osem kategórií. Ktoré to sú?

Osem kategórií tu už dávno nebolo. Mladí muži, kadeti, žiaci U14, mladšie žiačky, starší minižiaci, žiačky U15, prípravka „nová generácia“ a prípravka „naša budúcnosť“. „Nová generácia“ sú tretiaci a štvrtáci, tí hrajú mikroligu prípraviek a deti v prípravke „naša budúcnosť“ sa zoznamujú s pohybovými základmi, gymnastikou a športovými hrami.

 

Ako prebieha aktuálna sezóna?

Mladí muži hrajú druhú ligu mužov, dostaneme aj my, bohužiaľ, finančne by sme to nevykryli. Mladšie žiačky má na starosti pán Minárik. Tie nám urobili veľkú radosť, lebo z 22 tímov v základnej skupine postúpili medzi najlepších 9. V playoff narazili na minuloročné víťazky z Ružomberka, cez ktoré neprešli. Ale do budúcna môžeme mať po dlhých rokoch aj veľmi šikovný dievčenský tím. Aj starších mini U12 má na starosti pán Minárik. Aj oni postúpili zo základnej skupiny medzi 8 najlepších tímov, čo je na prvú sezónu veľký úspech. Žiačky U15 má na starosti Ondro Haviar. Hrávali len priateľské zápasy s tímami z okolitých miest. Prípravka nová generácia hrá tatranskú mikroligu a je isté, že budú medzi prvými troma. Aj keď tam to nie je ešte veľmi o víťazstvách. lebo máme šikovného hráča, Adriána Beláňa, ktorý je o rok starší ako ostatní. Keby sme chceli hrať juniorskú súťaž, tak ten chalan by nemohol hrať a skončil by s basketbalom. Dohodli sme sa ako tím. Nakoniec si zahrajú final four mladších mužov U23 vo Svite, ktoré sa bude konať za dva týždne. Takže budú hrať o celkového majstra v lige mladých mužov. Kadeti hrali ligu kadetov, ale 90% hráčov bolo mladších ako je kadetská súťaž nastavená. Hrali kategóriu Silver, v ktorej skončili na siedmom mieste. Ak by deviataci ostali v Handlovej na stredných školách, tak by sme mali veľmi dobrý juniorský tím na budúci rok. Ale bohužiaľ, decká z Handlovej na stredné školy odchádzajú do iných miest a je veľmi málo pravdepodobné, že budúci rok dokážeme zložiť kvalitný juniorský tím. Tréner Haviar s nimi urobil perfektnú robotu, progres tímu bol veľký. Je nám ľúto, že teraz tí chalani odídu. Žiakov U14 trénujem ja. To sú túto sezónu najväčší ašpiranti na nejakú medailu, čo by bol obrovský úspech. Tá partia je pokope jeden rok a teraz hráme o popredné priečky v základnej časti a už s istotou sa zúčastníme v júni majstrovstiev Slovenska. Právo usporiadať majstrovstvá majú prvé tri tímy a pravdepodobne túto ponuku dostaneme aj my, bohužiaľ, finančne by sme to nevykryli. Mladšie žiačky má na starosti pán Minárik. Tie nám urobili veľkú radosť, lebo z 22 tímov v základnej skupine postúpili medzi najlepších 9. V playoff narazili na minuloročné víťazky z Ružomberka, cez ktoré neprešli. Ale do budúcna môžeme mať po dlhých rokoch aj veľmi šikovný dievčenský tím. Aj starších mini U12 má na starosti pán Minárik. Aj oni postúpili zo základnej skupiny medzi 8 najlepších tímov, čo je na prvú sezónu veľký úspech. Žiačky U15 má na starosti Ondro Haviar. Hrávali len priateľské zápasy s tímami z okolitých miest. Prípravka nová generácia hrá tatranskú mikroligu a je isté, že budú medzi prvými troma. Aj keď tam to nie je ešte veľmi o víťazstvách.

 

To musí byť veľká porcia zápasov.

Od januára sme najazdili už 12 714 kilometrov a odohrali sme 107 zápasov.

 

Funguje spolupráca s Mestským basketbalovým klubom?

Po viacerých pokusoch, žiaľ, nefunguje. Zrkadlom extraligy je reprezentácia, účasť napríklad na Majstrovstvách Európy je desaťročia len snom pre Slovenský basketbal. To je asi odpoveď, akú úroveň má najvyššia súťaž na Slovensku hraná už prevažne len zahraničnými „turistami“. Nebudeme deťom klamať, keď vieme, aké majú Slováci v extralige podmienky. Vo vyspelých štátoch mladý hráč dostane štipendium na škole, preplácajú sa mu náklady, aby mal motiváciu trénovať, keď jeho rovesníci idú do baru. U nás mladý hráč nedostane nič, ešte zaňho musí rodič zaplatiť. Zo skúsenosti vieme, že kategórie juniorov a kadetov nebudeme môcť robiť tak kvalitne, ako by sme mohli, pre chýbajúce stredné školstvo v meste. My vieme vytvoriť podmienky pre deti do 16 rokov. Už ich nenahovárame, aby hrali extraligový basketbal. Ak sa chcú živiť basketbalom, mali by hľadať možnosti v zahraničí a skúsiť presadiť sa tam. Podmienky na Slovensku sú biedne. Keď odovzdáme mužskému tímu 16 ročného mladého basketbalistu, je potrebné sa mu venovať individuálne, podporovať ho a minimálne ďalších 3 až 5 rokov investovať do hráča čas a peniaze! Ale extraligové kluby absolútne nemajú záujem vychovávať mladých nádejných basketbalistov. Po dvoch troch rokoch v extralige chalani končia s basketbalom alebo si hľadajú angažmán niekde inde.

 

V čom je, podľa Vás, problém?

Pyramída financovania športu by sa mala úplne otočiť a podporovať by sa mala prioritne mládež a rozvoj mládežníckych základní od prípravky až po juniorské tímy. To je jediná možnosť, ako opäť vidieť na palubovkách slovenských hráčov. Žiaľ, jednosezónne tímy, za ktoré poväčšine hrajú lacní zahraniční hráči, pozliepaní pár týždňov pred začiatkom sezóny, nie je podľa mňa správna cesta. Je to ale celoslovenský problém. Tiež by bolo dobré prepojiť extraligový basketbal s mládežníckym, aby deti mali po ukončení základnej školy motiváciu športovať ďalej. Aby ostali v meste na strednej škole, dostali štipendium a hrali basketbal ďalej. Kým sa však neobnoví úroveň stredných škôl v Handlovej, aby tu deti ostávali, bude to takto.

 

Ako je klub financovaný?

Generálnym partnerom je mesto Handlová, hlavným partnerom v prebiehajúcej sezóne je spoločnosť TMG. Z financií hradíme, dopravu, registrácie a licencie hráčov a hráčok, komplet všetky náklady na rozhodcov SBA, vyškolený zapisovateľský stolík na každý zápas, odmeny pre trénerov a materiálno technické zabezpečenie. V skratke celkovú činnosť klubu.

 

Koľko platia rodičia detí v klube?

V tejto sezóne je členské 45 eur mesačne pri celoslovenských súťažiach, 35 eur pri oblastných súťažiach a 10 eur mesačne platia prípravkári. Z celoplošného pohľadu sú to najnižšie členské príspevky spomedzi všetkých klubov na Slovensku. Navyše iné kluby jazdia na zápasy bezplatne vlakom alebo deti musia priviezť rodičia. My máme zmluvného dopravcu, deti sú počas cesty autobusom poistené a v komforte. Ak ideme ďalej, ubytovanie a stravu musia deťom hradiť rodičia

 

Pracuje klub aj počas prázdnin?

V prechodnom období, po sezóne, organizujeme letné kempy. Teraz to bude už 8. ročník. Máme denný dvojtýždňový kemp od rána do večera a potom máme na začiatku leta pobyt na Skalke pri Kremnici, voláme to späť do formy a to je iba pre klubové deti. Na kemp sa tento rok registrovalo vyše 200 detí a mohli sme zobrať iba 120. Novinkou v tohtoročnom letnom kempe je exhibičný zápas hviezd proti deťom. Snažíme sa stále modernizovať kempy a myslím si že to robíme veľmi dobre.

Autor: Silver Jurtinus

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.