Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestská knižnica Handlová oslavuje 100 rokov

GALÉRIA VIDEO
Dátum: 24.03.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2189
6 min. čítania
Mestská knižnica Handlová oslavuje 100 rokov

Oslava sa konala v komornom duchu.

Oslava stých narodenín sa konala v mestskej knižnici, ktorá bola vyzdobená projektmi, darčekmi a listami od žiakov z handlovských základných škôl a detí z materskej školy. Konala sa v komornom duchu za prítomnosti súčasných aj bývalých zamestnancov mestskej knižnice, zástupcov mesta, riaditeliek a riaditeľov handlovských škôl, domu kultúry, zamestnancov MsÚ Handlová a niekoľko stálych čitateľov.

Oslavu otvorila žiačka ZUŠ Handlová Arianka Gáborová, ktorá zaspievala pieseň.

Riaditeľka mestskej knižnice Daniela Mikulášová sa prítomným prihovorila ako prvá. Všetkých prítomných srdečne privítala. Ako uviedla v úvode svojho príhovoru:

„Pamätným dňom knižnice sa stal 25. marec 1923 ako odozva na zákon o verejných knižniciach, ktorý ukladal každej obci a mestu založiť knižnicu a udržiavať ju z verejných prostriedkov.“

Vyzdvihla dôležitosť knižníc v mestách a obciach, poďakovala za podporu zo strany mesta a volených poslancov, učiteľkám za spoluprácu pri vzdelávacích podujatiach, bývalým zamestnancom za výborné vedenie knižnice, ktorej miesto pôsobenia sa vekom menilo niekoľko krát a čitateľom za prejavenú dôveru a dlhoročné členstvo. Ako povedala riaditeľka:

Knižnica okrem svojich služieb poskytuje niečo, čo nemá formu ani obsah, čo je prítomné v jej bytí a v jej pomenovaní. Je to srdce, ktoré za všetky tie roky vyformovali knihovníci a čitatelia.“

Následne si prítomní mohli vypočuť stručný prehľad histórie mestskej knižnice od roku 1923 po súčasnosť. Počas sto rokov sa knižnici podarilo získať niekoľko ocenení a úspechov.

S knižnicou sa odjakživa spája aj recitovanie, preto prítomných potešil prednes prózy od ďalšej žiačky Základnej umeleckej školy v Handlovej Kristíny Krškovej.

Svoj pohľad na knižnicu, poďakovanie a gratuláciu k stému výročiu predniesol v príhovore za čitateľov Jozef Ondriš.

 

Nové logo ako darček

Riaditeľka pri príležitosti výročia knižnice dostala od oddelenia marketingu a komunikácie nové logo, ktoré vytvoril Stanislav Stehlík.

„Knižnica nás spája.“

To je základnou ideou logotypu vytvoreného pri oslavách stého výročia založenia Mestskej knižnice Handlová a vyjadrená je prekrývaním jednotlivých elementov logotypu a farebným znázornením množstva knižných žánrov a titulov, ktoré knižnica verejnosti ponúka a rovnako tak rôznorodosť čitateľov, ktorí knižnicu navštevujú.

Knižnica spája komunitu množstvom aktivít, ktoré svojim čitateľom ponúka prostredníctvom podujatí, programov a diskusii. Knižnica otvára svoje dvere všetkým zvedavým mysliam, ktoré chcú skúmať, objavovať alebo jednoducho utiecť od hektickosti každodenného života a ponoriť sa do tajov vedomostí starých a nových, od detí až po seniorov.

Minimalistické a moderné prevedenie logotypu oslavuje modernú dobu, do ktorej sa knižnica za svojich sto rokov pôsobenia posunula, či už digitalizáciou alebo poskytovaním verejného internetu.

Knižnica je miesto, kde sila slov inšpiruje a spája ľudí.

ROL_UP_.jpg_na_web

List z ministerstva

K 100. výročiu zagratuloval mestskej knižnici aj poslanec národnej rady SR Gábor Grendel. List, ktorý si ráno priniesli z pošty prečítala prítomným zamestnankyňa knižnice.

 

Záverečný príhovor zástupcu mesta Handlová

Nakoniec sa prítomným prihovoril v mene mesta viceprimátor Radoslav Iždinský, ktorý potvrdil slová riaditeľky o dôležitosti zriaďovať mestskú knižnicu, ktorá je prínosom nielen pre žiakov základných škôl, ale aj pre študentov stredných či vysokých škôl, ktorí v nej nájdu materiály potrebné k ich vzdelávaniu. Ocenil prácu knihovníčok a ich schopnosť a ochotu napredovať v dnešnom digitálnom svete.

Ďakujem našej knižnici za jej dlhoročné pôsobenie. Ďakujem všetkým jej zamestnancom za to, že svoj pracovný život zasvätili čitateľom, pre ktorých je kniha neodmysliteľnou súčasťou života, alebo len jeho spestrením, či možnosťou vzdelávania, alebo únikom do sveta rozprávok a fantázie.“

Záverom podujatia bolo slávnostne rozkrojenie torty. Prítomní hostia si mohli pozrieť prezentáciu fotodokumentácie z rekonštrukcie Mestskej knižnice Handlová a film natočený pri príležitosti 90. výročia knižnice od sestier Pavelkových.

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.