Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Navždy nás opustil Karol Mikuláš - najstarší handlovský baník

VIDEO
Dátum: 13.03.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2529
Navždy nás opustil  Karol  Mikuláš - najstarší handlovský baník

Mesto Handlová vyjadruje úprimnú sústrať rodine a blízkym.

Karol Mikuláš sa narodil v júli 1922 v Handlovej. Jeho banícke srdce dotĺklo 13. marca 2023 vo veku 100 rokov a osem mesiacov.

Život Karola Mikuláša bol od detstva spojený s baníckou tradíciou. Baníkom bol i jeho otec, vďaka ktorému sa začal zaujímať o sociálne otázky a postavenie robotníkov. Začal navštevovať Sokol a veril ideálom prvej Československej republiky. Zúčastnil sa na veľkom štrajku baníkov v Handlovej na jeseň 1940, čo bol zároveň najväčší štrajk počas vojnovej Slovenskej republiky. Aj preto sa oň ako o nepriateľskú osobu zaujímala Ústredná Štátna bezpečnosť. Tajná služba Tisovho režimu ho potom hľadala aj preto, že odmietol narukovať do Slovenskej armády. Keď vypuklo SNP, zapojil sa doň a zúčastnil sa napríklad na ťažkých bojoch pri Telgárte. Až po skončení vojny sa dozvedel, že jeho otca zatklo gestapo a zomrel v koncentračnom tábore v Sachsenhausene. Podľa jeho vzoru sa vrátil k baníckej profesii.  

Bol autorom viacerých inovácií, ktorých cieľom bolo uľahčiť robotníkom prácu pod zemou. Táto jeho snaha sa však napokon stala zámienkou, pre ktorú sa opäť stal predmetom záujmu tentoraz komunistickej Štátnej bezpečnosti. V roku 1955 ho po vykonštruovanom obvinení, že založil protištátnu skupinu, obvinili zo sabotáže a z podpaľačstva 30 000 tonovej kopy uhlia. V roku 1955 ho odsúdili na štyri a pol roka vo väzení. V rámci výkonu trestu sa ocitol v uránovej bani. Po odpykaní trestu nezanevrel na banícku profesiu a opäť sa k nej vrátil. V roku 2019 si pán Mikuláš prevzal ocenenie ,,Plaketa za rozvoj baníctva na hornej Nitre“ za prínos pri rozvoji baníctva v regióne hornej Nitry. Začiatkom tohto roka mu prezidentka Slovenskej republiky udelila štátne vyznamenanie Rád Ľudovíta Štúra 1. triedy  za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Česť jeho pamiatke!

Fotografia: TASR Udeľovanie štátnych vyznamenaní. Reportáž RTVP PD z januára 2023 s pánom Karolom Mikulášom nájdete na tomto odkaze.  

 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.