Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V medzinárodný deň žien oslavuje Handlová svoje výročie

GALÉRIA
Dátum: 08.03.2023
Počet videní: 2575
V medzinárodný deň žien oslavuje Handlová svoje výročie

V Handlovej k 8. marcu 2023 tvoria ženy takmer 50 percent obyvateľov.

Zástupcovia mesta si uctili Medzinárodný deň žien stretnutím v Dennom centre v Handlovej včera a dnes navštívili handlovské senior centrum. Tento deň je významným tiež pre mesto Handlová. 8. marec 1376 je dňom prvej písomnej zmienky o meste.

Denné centrum – Klub seniorov je sociálna služba mesta a v Handlovej je dlhodobo podporovaná poskytovaním priestorov pre stretávanie sa na Ul. SNP ako i ďalšími aktivitami. V utorok 7. marca zariadenie navštívil zástupca primátorky mesta Radoslav Iždinský, vedúca kancelárie primátorky Jana Paulínyová, komunitná pracovníčka mesta, Lucia Ácsová.

S kyticou kvetov a v mene primátorky a vedenia mesta poprial zástupca primátorky ženám hlavne veľa zdravia. Predsedníčka Denného centra a handlovskej Jednoty dôchodcov, Anna Kuruczová, privítala prítomných a poďakovala za prípravu posedenia, napečenia koláčov, príprave punču a chlebíčkov. Aktuálne denné centrum združuje viac ako 65 členov a viacerí sú tiež členmi Základnej organizácie Slovenskéhozväzu zdravotne postihnutých, Karpatskonemeckého spolku, Miestnej organizácie červeného kríža a miestnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska v Handlovej.

Posedenie v Dennom centre všetkým zúčastneným spríjemnili recitácie básní Ľudmily Beznoskovej a pani Anny Prišticovej. Nechýbalo vystúpenie folklórneho súboru Hájiček, ktorý šíri dobrú náladu a krásne, často i miestne, piesne už 44 rokov. Ani tentokrát nechýbali v repertoári Hájička piesne Jána Procnera, azda tou najznámejšou boli Handlovské mamičky.

Veľa zdravia poprial všetkým ženám za mesto tiež prednosta mestského úradu v Handlovej Tibor Kolorédy. Dnes zavítal do Senior centra v Handlovej, mestskej neziskovej organizácie v sprievode vedúcej sociálneho oddelenia mesta Veroniky Cagáňovej.

Oslavu Medzinárodného dňa žien v Senior centre Handlová otvoril básňou pán Michal Smíšek a po ňom si slovo vzala riaditeľka zariadenia, Emília Nyitrayová. „Dnes je 8. marec. Medzinárodný deň žien a mnohí si myslia, že je to prežitok minulosti, ale nie je to tak. Tento sviatok je symbolom úcty k všetkým ženám na svete. Preto aj my, v našom zariadení, tento sviatok oslavujeme každý rok a v roku 2023 je to už desiatykrát,“ povedala riaditeľka. „Ženy sú nositeľkami života, za čo im patrí veľká úcta a vďaka po celý rok. Nesú ťažké bremeno za celú rodinu a pritom sú obetavé a láskavé. Prajem všetkým ženám, aby ste mali koho pohladiť, aby vás mal kto pohladiť, aby ste boli milované ale aby ste aj milovali a aby ste rozdávali viac úsmevov ako sĺz a rozsievali teplo, nehu a krásu,“ dodala Emília Nyitrayová.

Prednosta mestského úradu pripomenul, že 8. marec nie je len dňom, ktorý patrí ženám, ale je to aj deň založenia mesta Handlová. „Zo sčítania obyvateľov vyplýva, že v našom meste žije takmer presne rovnaký počet žien ako mužov. Vy ste svoju úlohu splnili, vychovali ste deti najlepšie ako ste vedeli, teraz je na nás, aby sme sa postarali o vás. Som rád, že sa tu cítite dobre a že sa budete dobre cítiť aj nasledujúcich desať rokov,“ povedal Tibor Kolorédy a následne prítomným dámam odovzdal kvetiny.

Program ďalej pokračoval básňou klienta Petra Čepca a vystúpením žiakov ZŠ Morovnianska cesta.

Pozvanie prijali aj pani Veronika Weissová a Irena Balková, ktoré pravidelne chodia podporovať klientov zariadenia. „Sme rady, že do vašej rodiny patríme už deväť rokov a spoločne si každý pondelok vyprosujeme ochranu a pomoc na pozemskej púti. Tak sme vám prišli povinšovať. Na tvári úsmev, v srdci radosť, zdravie, šťastie, večnú mladosť. K tomu božie milosti a pokoj vášmu domu,“ povedala Veronika Weissová.

Posedenie pri koláči, káve a vínku spestrilo vystúpenie speváckeho krúžku Hviezdičky pod vedením pána Antona Micheleho.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.