Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V meste vznikla pobočka Jednoty dôchodcov Slovenska

VIDEO
Dátum: 04.10.2022
Počet videní: 2297
V meste vznikla pobočka Jednoty dôchodcov Slovenska

Seniori chcú byť mestu nápomocní.

V stredu 7. septembra vznikla v Handlovej základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska. Na ustanovujúcej schôdzi bola za predsedníčku zvolená Mária Kuruczová, prvým podpredsedom sa stal Jaroslav Izák, druhým podpredsedom Ondrej Molnár a hospodárkou sa stala pani Janka Holčeková.

„Jednota dôchodcov Slovenska je organizácia s vyše tridsaťročnou tradíciou. Našim cieľom – a máme to aj v našich stanovách – je spolupráca s mestom. Budeme organizovať dobrovoľnícku činnosť a viesť starších ľudí k vzájomnej pomoci a uspokojovaniu ich základných životných potrieb,“ povedal Ondrej Molnár. Medzi ďalšie aktivity, ktoré chcú medzi seniormi rozvíjať, je prednášková činnosť, či športové akcie. „V Prievidzi, kde som tiež členom, napríklad robíme okresnú olympiádu. Najlepší sú Ráztočno a Chrenovec, potom Rudnianska Lehota,“ prezradil Molnár.

Rozdiel medzi Denným centrom a Jednotou dôchodcov Slovenska je podľa neho v tom, že Jednota dôchodcov Slovenska je celoštátna organizácia a Denné centrum je sociálna služba mesta. „Náš hlas sa dostane vyššie, ja sám som na našom sneme debatoval s premiérom Hegerom. Povedal, že jeho vláda sa bude snažiť, ale zo snahy sa dôchodcovia nenajedia.“

Členovia novej seniorskej organizácie sa boli predstaviť primátorke mesta a o spolupráci rokovali s Veronikou Cagáňou, vedúcou Sociálneho oddelenia Mestského úradu v Handlovej. Mesto seniorom ponúklo bezplatne využívať priestory Denného centra, s tým, že Denné centrum bude priestory využívať utorky a štvrtky, Jednota dôchodcov Slovenska v pondelky od 10.00 do 17.00. Prienik medzi obomi organizáciami je aj medzi členmi, zo súčasných 62 členov Jednoty dôchodcov Slovenska je zároveň 21 členov Denného centra.

Veronika Cagáňová zapojí Jednotu dôchodcov Slovenska do komunitného plánu sociálnych služieb mesta Handlová, čím združenie získa možnosť žiadať o dotácie. „Veľmi sa teším. Po Fénixe, klube abstinentov, je to už druhá občianska organizácia, pôsobiaca v sociálnej oblasti, ktorá za môjho pôsobenia v meste vznikla. Budeme im maximálne nápomocní. S koncepčnými otázkami sa môžu obracať na mňa, s bežnými problémami im bude k dispozícii komunitná pracovníčka, Lucia Ácsová.“

Seniori však chcú hlavne pomáhať. Medzi ich prvé myšlienky, na ktorých sa chcú spolupodieľať, je potravinová banka, čo bol, aj je, dlhodobý cieľ Sociálneho oddelenia. „Ponuku stať sa partnerom handlovskej potravinovej banky som dala aj Jednote dôchodcov Slovenska. Po odevnej banke by sa potravinová banka stala druhým sociálnym programom mesta,“ uviedla vedúca sociálneho oddelenia. Potravinovú banku si však podľa jej slov netreba predstavovať ako sklad plný potravín. Doručené potraviny takmer vzápätí idú preč. Nie skladovanie, ale distribúcia je princíp potravinovej banky. Práve v tomto by seniori z Jednoty dôchodcov Slovenska mohli podľa nej pomôcť.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.