Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mesto sa zaradilo do európskeho klubu vynikajúco spravovaných samospráv

GALÉRIA VIDEO
Dátum: 30.06.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 970
Mesto sa zaradilo do európskeho klubu vynikajúco spravovaných samospráv

Spolu s ďalšími šiestimi samosprávami zo Slovenska. 

Mesto Handlová sa koncom minulého roka 2021 zapojilo do programu ELoGE Slovensko (European Label of Governance Excellence), ktorý od roku 2020 riadi Dobrý úradník ako akreditovaný partner Rady Európy na Slovensku a ktorý je súčasťou projektu Ministerstva vnútra SR s názvom Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných na Slovensku.

Tento program je produktom Centra expertízy pre dobre spravovanú spoločnosť pri Rade Európy a v súčasnosti sa realizuje v 20 členských krajinách, v mnohých už prebehlo viacero ročníkov. Jeho hlavná idea spočíva v hodnotení výkonu samospráv podľa stanovených princípov a štandardov. Ambíciou projektu je podporovať dlhodobé vzdelávanie a rozvoj kapacít samospráv. Je postavený na vyhodnocovaní výkonu samospráv podľa nastavenej metodiky, identifikácii silných stránok a priestorov na zlepšenie. Obsahovo vychádza z definovaných 12 princípov dobrého vládnutia, ktoré rámcujú našu hodnotovú a kultúrnu orientáciu (viac aj v e-learningovom nástroji pre verejnosť na www.eloge.sk).

Druhý ročník programu, ktorý obsahovo vychádza z plnenia 12 princípov dobrého demokratického vládnutia sa začal aktívne realizovať v januári 2022. Následne mali mestá a obce tri mesiace na to, aby vyhodnocovali svoje fungovanie, identifikovali svoje silné stránky a priestor na zlepšenie v prospech občanov. Súčasťou programu bolo aj hodnotenie samosprávy zo strany verejnosti a volených zástupcov, ktorí tak urobili formou dotazníka. Dotazníky boli k dispozícii v elektronickej a tlačenej podobe na mestskom úrade a v dvojtýždenníku Handlovský hlas počas celého februára. Mestu bolo doručených viac ako 250 dotazníkov. Okrem dotazníkov predložila samospráva ku každému z 12 princípov dôkazy, akým spôsobom konkrétny princíp napĺňa. Komplexný materiál obsahujúci desiatky strán vo finále vyhodnotil panel expertov programu ELoGE Slovensko a posúdila Rada Európy.

O označenie pre vynikajúco spravované samosprávy podľa referenčných kritérií tohto európskeho programu sa v tomto ročníku na Slovensku uchádzalo vrátane Handlovej 12 samospráv, pričom niektoré sa projektu zúčastňovali už druhý rok. Program ukončilo sedem samospráv.

V utorok 29. júna bola Handlovská samospráva pozvaná na finále programu ELoGE do Bratislavy, kde jej bol udelený certifikát a sklenený 12-hran predstavujúci všetky princípy dobrého demokratického vládnutia samosprávy.

V ďakovnej reči po odovzdaní certifikátu pánom Borisom Lazovom (Projektový manažér Centra expertízy pre dobre spravovanú spoločnosť Rady Európy) primátorka, Silvia Grúberová, uviedla: „Keby som sa mala vrátiť k projektu tak by som povedala, že tá sebareflexia u nás je veľmi dôležitá, zobrať si z toho čo najviac nielen pri spravovaní vecí verejných. Aby sme si z tohto projektu zobrali dobrú prax a nastavili čo najlepšie procesy. Veľmi pekne ďakujeme za možnosť byť súčasťou takéhoto veľkého a pre nás významného projektu.“

Tlačovú správu občianskeho združenia Dobrý úradnik nájdete v novinkách na webe dobryuradnik.sk po kliknutí na tento link. 

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.