Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pracovné príležitosti predstavila viac ako dvadsiatka zamestnávateľov v Handlovej

GALÉRIA
Dátum: 10.06.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1823
Pracovné príležitosti predstavila viac ako dvadsiatka zamestnávateľov v Handlovej

Vďaka aktívnej činnosti Kontaktného centra a partnerov sa v Handlovej konali  „Pracovné trhy“  s 23 zamestnávateľmi a stovkami  návštevníkov

Bohatá ponuka pracovných miest oslovila nielen zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza, a. s. (HBP, a.s), ktorí sú zapojení do projektu Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra“, ale tiež širokú verejnosť a študentov vyšších ročníkov Strednej odbornej školy v Handlovej.

Pracovným trhom v Handlovej prialo dnes (10.6.2022) počasie. Od 10.00 h už boli všetci zamestnávatelia na svojich stanovištiach. Na pódiu bola dostupná veľkoplošná projekcia, kde bolo možné sledovať priame moderátorské vstupy predstavujúce zamestnávateľov.

Podľa primátorky mesta Handlová, Silvie Grúberovej, bolo dnešné podujatie jedným z top podujatí, mimo ďalších pekných handlovských kultúrnych, športových i spoločenských, pretože môže priniesť Handlovčanom to najlepšie a to je práca. „Je veľmi významné práve v tom, že sme mesto, kde minulý rok bola ukončená banícka činnosť a ako soľ potrebujeme pracovné príležitosti. Nielen pre baníkov, ale aj pre iných ľudí, ktorí prídu o prácu. Môžem povedať, že v súčasnosti je percento nezamestnanosti v okrese Prievidza približne 5,5%, čo je jedno z najnižších čísel. Ale každý potrebuje  prácu, možno lepšiu, aby bol doma, v meste alebo minimálne aspoň v okrese. Som rada, že je tu taká všehochuť. Sú tu naozaj veľmi významné a stabilné firmy z okresu Prievidza, ale aj z okresu Žiar nad Hronom dokonca z Českej republiky“, konštatovala primátorka. Zároveň dala do pozornosti mestskú organizáciu, HATER – HANDLOVÁ spol. s r. o. (technické služby mesta), ktorá sa stala veľmi významným zamestnávateľom počas uplynulých dvoch rokov, pretože zriadila sociálny podnik, ktorý je určený pre takých ľudí, ktorí majú zdravotné znevýhodnenia alebo sú mladí, respektíve majú vyšší vek. V sociálnom podniku je teda aj zo strany mesta vytvorený priestor  pre ľudí odchádzajúcich z baní, nakoľko sú to chlapi, ktorí vedia robiť a boli by  v meste prínosom pre činnosti technického charakteru.

Za HBP, a. s. zhodnotil prínos projektu, Karsten Ivan, projektový manažér: „Prínos projektu vidíme hlavne v tom, že tí, ktorí skončili svoju banícku prácu a povedzme, že mali dôchodkový alebo preddôchodkový vek, sú zaopatrení zo strany štátu a TSK. Tí, ktorí ešte nemajú nárok na odstupné, resp. odchodné, tak majú možnosť sa preškoľovať, pričom počas tejto doby im ide mzda. Takže tu nehrozí „pád bez záchrannej siete“.  Čo sa týka transformácie a peňazí z transformácie tu, bohužiaľ, žiadne peniaze fyzicky nie sú. Rokuje sa o rôznych projektoch, ktoré podávajú bane aj rôzne organizácie a samosprávy. V súčasnosti nevieme, ktoré z tých projektov budú alebo nebudú realizované. Samotné schvaľovanie podlieha niekoľkostupňovému posudzovaniu Európskej komisie a jej orgánov. Očakávali sme, možno trochu naivne, že budú projekty realizované alebo vybraté rýchlo. Bohužiaľ sa to naťahuje, nie však vinou HBP, a. s. Proces uzatvárania baní bude pokračovať ešte niekoľko rokov, aj po roku 2023, čo znamená, že časť baníkov tam ešte bude“, uviedol projektový manažér s vierou, že aj tí, ktorí odídu z baní neskoršie budú súčasťou ďalších projektov, ktoré sa podarí zrealizovať.

Manažér Kontaktného centra v Handlovej, Tomáš Šujan, považuje dnešné pracovné trhy z jeho pohľadu, a v takomto rozsahu, za prvé svojho druhu v Handlovej a verí, že prospeje k transformácii regiónu horná Nitra. Poďakoval všetkým zamestnávateľom, kolegom a partnerom, ktorí prijali pozvanie do Handlovej, boli nápomocní pri organizácii podujatia. Podľa jeho slov boli i takí zamestnávatelia, ktorí aktívne požiadali o prezentáciu voľných miest na handlovských pracovných trhoch, ktorá bola pre firmy a všetkých účastníkov bezplatná. Spresnil, že podujatie bolo určené primárne pre účastníkov projektu avšak samozrejme vítaná bola i široká verejnosť.  

Vladimír Podoba, predseda Handlovského baníckeho spolku, sa zúčastnil výberového konania do Kontaktného centra a aktuálne je tiež jeho zamestnancom. Jednou zo súčastí projektu je téma kultúra a snaha o uchovanie baníckych tradícií. Má preto pripravených viacero kvízov, ktoré sa venujú baníckym tradíciám a histórii, pripravuje s kolegami zaujímavé tlačové výstupy, aby sa na baníkov a ich špecifickú prácu nezabudlo. 

Jozef Fabian, riaditeľ ÚPSVaR Prievidza sa vyjadril prítomným médiám tiež k téme počtu pracovných miest v regióne, ktoré považuje za dostatočné. Ako však doplnil, stále sú tu ľudia, ktorí sú veľmi ťažko zamestnateľní  z dôvodu nízkeho stupňa ich vzdelania. Preto vidí úlohu úradu práce do budúcna nájsť v spolupráci s ministerstvom spôsob, ako týchto ľudí včleniť do spoločnosti a pracovných procesov.

Pod moderátorskou taktovkou Evy Žibekovej boli predstavení hostia dnešných trhov, poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Petra Hajšelová, primátorka mesta Silvia Grúberová a jej zástupca Radoslav Iždinský, poslanec Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a mesta Handlová Jozef Stopka, predseda Združenia obcí handlovskej doliny Tibor Čičmanec a starostovia obcí handlovskej doliny, riaditeľ Úradu práce a sociálnych vecí Prievidza Jozef Fabian, za hlavného partnera projektu TSK, Andrea Dubecová, asistentka projektového manažéra a manažéri troch kontaktných centier  v rámci projektu: za Handlovú Tomáš Šujan, za Prievidzu Andrea Malátová, za Nováky Ľuboš Maxina. Za HBP, a. s. boli predstavení projektový manažér Karsten Ivan, finančná manažérka projektu Darina Machová a jej asistentka Marta Pernišová a zástupcovia zamestnávateľov. Príjemným spestrením handlovských pracovných trhov boli hudobné vstupy Radky Križanovej v sprievode Romana Mečiara v zoskupení Stay Tuned. Pracovné trhy v Handlovej boli v poradí na hornej Nitre tretie v rámci projektu „Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra“

O projekte

Úlohou Kontaktného centra je podpora komunity a individuálny prístup k riešeniu osobných problémov zamestnancov HBP, a.s., súvisiacich so zmenou životnej situácie v dôsledku straty zamestnania. Odborní pracovníci Kontaktného centra poskytujú bezplatne služby poradenstva v sociálnej, ekonomickej, legislatívnej a psychologickej oblasti a organizujú odborné stretnutia, prednášky, workshopy a komunitné aktivity rôzneho druhu, ktoré sú určené priamo pre zamestnancov HBP, a.s. Jedným z cieľov národného projektu je prezentácia pracovných ponúk, kde môžu nájsť uplatnenie zamestnanci HBP, a. s., ktorí prichádzajú o prácu. Vytvorené Kontaktné centrá preto usporadúvajú podujatia s prezentáciou pracovných ponúk, „Pracovné trhy“. Kontaktné centrum v Handlovej v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Prievidza, nie je výnimkou.  Mesto Handlová je jedným z partnerov projektu, „Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra“, v rámci ktorého je v Handlovej zriadené Kontaktné centrum. Projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR je jeho riadiacim orgánom. Ďalšími partnermi sú Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), mestá Nováky, Prievidza a akciová spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza (HBP, a.s). Projekt je určený pre zamestnancov spoločnosti HBP, a.s., ktorí z dôvodu útlmu baníctva prichádzajú o prácu. Viac o projekte na stránke Kontaktné centrum Handlová https://www.handlova.sk/12390/kontaktne-centrum-pre-banikov alebo na FB profile: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064826596848

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.