Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Výročné ceny si prevzalo 12 výnimočných osobností mesta

GALÉRIA VIDEO
Dátum: 20.05.2022
Počet videní: 2908
Výročné ceny si prevzalo 12 výnimočných osobností mesta

Od roku 2006 do roku 2019 bolo udelených spolu 171 výročných cien mesta.

Dnes, v piatok 20. mája 2022, si výročné ceny za rok 2020 a 2021 prevzalo spolu 12 výnimočných osobností nášho mesta. Ich výnimočnosť spočíva v ľudskosti, tvorivosti, sile a rozvážnosti. Ocenenia si dnes prevzali aj športovci a športoví funkcionári.

Podľa primátorky mesta, Silvie Grúberovej, si dnes mesto uctilo  tých, ktorí ovplyvnili predchádzajúce dva roky svojim osobnostným vkladom hodným ocenenia, ktorí boli nespochybniteľným prínosom, niekedy možno prekonávali i svoje limity, robili však veci s láskou a víziou. Preukázali snahu, silu, odhodlanie v ťažkých časoch, pomáhali alebo sa počas dlhých rokov ich osobnosti dotkli duší mnohých z nás. „Som primátorku mesta Handlová, kde ľudia preukazujú, aká silná vie byť komunita. Som súčasťou samosprávy, ktorá má neľahkú úlohu, tak ako mnohé iné mestá a obce, vždy byť vankúšom, ktorý tlmí rozdiely medzi potrebami nás, obyvateľov mesta a dopadmi rozhodnutí, ktoré nemôžeme ovplyvniť. No sila každého mesta a je to i naša sila, je v nás samotných,“ povedala počas slávnostného príhovoru primátorka.

 

Ceny primátorky mesta

 

Mária Kuruczová, za pomoc pri šití rúšok v začiatkoch pandémie COVID 19

Pani Máriu Kuruczovú ste mohli dlhé roky stretávať v Handlovej v obchode s domácimi potrebami. Po odchode do predčasného dôchodku  si otvorila čajovňu. Prevádzkovala ju až do roku 2019. Ako 77 ročná zostala doma na dôchodku, ale neoddychovala dlho. Prišiel covid a tak začala šiť rúška. Pre každého, kto potreboval. Vlani bola zvolená za predsedníčku Denného centra – Klubu dôchodcov a opäť sa ujala aktivít s elánom jej vlastným. Je to jednoducho obdivuhodná žena, mama, babka a prababka.

Primátorka mesta sa rozhodla verejne oceniť pani Máriu Kuruczovú za jej celoživotný optimizmus a za jej pomoc v začiatku pandémie.

 

Divadlo pro kolkárni, za dvadsaťročné pôsobenie na divadelných handlovských doskách

Dokážu vypredať kinosálu domu kultúry, dokážu rozosmiať ľudí, vedia byť štekliví i sarkastickí - Divadlo pri kolkárni. Je to neuveriteľné, ale predvlani oslávili už dvadsať rokov na scéne.

Baška Špániková, Igor Suchý, Braňo Čukan a Martin Čukan sa divadelne stretli v ZUŠ Handlová v literárno-dramatickom odbore, ktorý viedla Soňa Čambalová. Potom sa ich tvorba rozbehla na rôzne smery - divadelné hry a kabarety v dome kultúry, spravodajská paródia Štvorkolka v handlovskej televízii, jednoducho, boli všade. V roku 2012 sa začali venovať i detskej tvorbe a pripravili niekoľko veselých predstavení a rozprávok. Aj keď sa za dvadsať rokov v mnohých smeroch posunuli, ich charakter zostal rovnaký. Dokážu zmapovať život v meste spôsobom, ktorý vás núti nahlas sa smiať a nebrať veci tragicky. A to je tá najlepšia cesta.

 

Kolektív záhradníkov HATER-HANDLOVÁ spol. s r.o., za oživenie handlovských záhradníckych tradícií

Strapaté zanedbané kríky ostrihané ako bonsaje, návrat ku krčovským kvetinovým vázam, rozkvitnuté námestie, ruže opäť na Ulici 29.augusta, upravené kruhové objazdy. To všetko je práca tímu záhradníkov mestskej spoločnosti Hater Handlová. S rovnakým rozpočtom, ale s obrovským elánom sa pustili do zveľaďovania verejnej zelene a darí sa im. Prácu ich rúk vidieť na každom kroku. Hovorí sa, že ak máte rastlinky radi, odvďačia sa vám. Rozkvitnuté námestie hovorí za všetko.

 

 

Odmeny mesta Handlová

 

Nemocnica AGEL Handlová, za pomoc pri organizovaní nevyhnutných aktivít súvisiacich s pandémiou COVID -19

Začiatok pandémie Covid 19 v marci 2020 bol hektickým obdobím. Ľudia očakávali pomoc od samosprávy a tá v snahe zabezpečiť  všetko potrebné a nepoznané, oslovovala subjekt za subjektom. Pomocnú ruku našla v handlovskej nemocnici Agel. Jej riaditeľka nezaváhala ani na chvíľu a vďaka svojim manažérskym schopnostiam pomáhala mestu Handlová pri zabezpečovaní pravidelných testovaní, zriadení mobilných odberových jednotiek, jednoducho vo všetkom, čo bolo v danej chvíli potrebné. Poďakovanie za pomoc, ľudskosť a pochopenie patrí vedeniu nemocnice a veľké ďakujeme za hodiny práce a láskavý prístup jej zamestnancom.

 

Dobrovoľný hasičský zbor mesta Handlová, za pomoc pri organizovaní nevyhnutných aktivít súvisiacich s pandémiou COVID -19

V máji 1933 vypukol v Morovne veľký požiar, ktorý v obci napáchal veľké škody. Aby sa to už nikdy nezopakovalo, založili Morovňania v októbri toho istého roku dobrovoľný hasičský zbor. Zbor funguje nepretržite dodnes a niektoré priezviská zakladajúcich členov by sme v ňom našli aj dnes. Členstvo u hasičov sa totiž v Morovne dedí z pokolenia na pokolenie. Okrem zásahov pri požiaroch, prívalových dažďoch či dopravných nehodách, sa hasiči venujú aj preventívnym protipožiarnym prehliadkam, chodia na súťaže a sú súčasťou mestských podujatí. Ich obetavý charakter sa naplno prejavil počas pandémie Covid 19. Pracovali ako administratívni a pomocní pracovníci pri testovaní a očkovaní, vykonávali dezinfekciu odberných miest, rozvážali jedlo, roznášali informačné letáky a rúška pre dôchodcov. Odpracovali viac ako 900 hodín dobrovoľníckej práce a my im zo srdca ďakujeme.

 

Šport

Kategória Talent roka

 

Iveta Mamojková

Ivetka Mamojková zastupuje vekovú kategóriu U12. Je Majsterkou Slovenska v lezení bouldrov, vicemajsterkou v lezení na obtiažnosť a celkovo druhá v Slovenskom pohári v lezení detí.

Dosiahnuté výsledky v rokoch 2020/2021:

  • Majstrovstvá Slovenska 2021 Prešov v disciplíne Bouldering 1. miesto
  • Majstrovstvá Slovenska 2021 Žilina v disciplíne Obtiažnosť 2. miesto                                    
  • Slovenský pohár celkovo 2. miesto
  • Slovenský pohár  trojkombinácia v Trenčíne 1. miesto
  • Preteky B kategórie na rýchlosť Žilina 2. miesto
  • Slovenský pohár kategória A Bratislava obtiažnosť 2. miesto
  • Slovenský pohár Stará Ľubovňa 1. miesto
  • Open Boulder K2 Kid 1. miesto

 

 

Kategória Športovec

 

Simona Hostačná

Simona súťaží siedmy rok a za najväčší úspech považuje každú jednu súťaž, na ktorú sa dokázala pripraviť a postaviť sa tak na súťažné pódium.

Úspechy v rokoch 2020/2021

  • 1. miesto a Absolútny víťaz na Medzinárodných majstrovstvách 2021 v Rakúsku
  • 2. miesto na Majstrovstvách sveta 2020 bikini fitness do 166 cm v Španielsku
  • 9. miesto na Majstrovstvách Európy 2021 v najpočetnejšej kategórii do 164 cm

 

Marek Radovský

Marek v roku 2020 preliezol cesty Direttissima obtiažnosti M9-/9 na Kačacieho mnícha najhodnotnejším štýlom On Sight - čo je veľmi zjednodušene "prídeš - pozrieš - vylezieš". Dostal málo udeľovanú „Striebornú karabínu“ od Slovenského horolezeckého spolku JAMES. Išlo o prvé zimné voľné prelezenie a vyriešenie jedného z najvážnejších problémov Tatier. V roku 2021 sa dostal do Slovenskej reprezentácie a podarilo sa mu uskutočniť viacero ťažkých prelezov a prvovýstupov doma aj v zahraničí.

Ocenenia:

  • Prvovýstup – Kirgistan, Pik Vernyi, Slovak Route M7-Wi5
  • Prvovýstup cesta Prometeus M9 Jahňací štít
  • Magická línia M8+ Galéria Satana, prvý voľný prelez.
  • V roku 2021/22 sa stal aj celkovým víťazom Slovenského pohára v drytoolingu.

 

Andrej Harak

Andrej Harak je jedným z prvých oficiálnych highlinerov na Slovensku. Je členom Slovenskej Slacklineovej Asociácie. Ako jeden z prvých natiahol sieť na highline na Slovensku – spicenet a to na Veľkom Griči a v lome v Novej Lehote. Aktívne sa venuje slackline už viac ako 5 rokov. Robí workshopy pre základné školy, športové kluby a počas verejných podujatí. Individuálne školí nielen deti a mládež, ale aj odvážnych dospelých v zrelom veku. Často ho nájdeme v Handparku, kde slackline a highline pridal k tréningom na workoutových hrazdách.

Úspechy:

  • Najdlhšie prejdená highline 50m na Veľkom Griči
  • Najdlhšie natiahnutá highline 100m na Veľkom Griči
  • Natiahnutie highline na Bielej Skale a Skalke pri Kremnici

 

Peter Kuric

Peter Kuric je slovenský reprezentant, športovec Národného športového centra, zaradený do Slovenského olympíjskeho top tímu.

V roku 2020 obhájil juniorsky titul majstra Slovenska v disciplínach obtiažnosť a rýchlosť. Na európskom pohári v Augsburgu bol v obtiažnosti piaty.

Výsledky minulého roka:

  • Majstrovstvá Slovenska mužov v lezení na obtiažnosť 1. miesto
  • Majstrovstvá Slovenska mužov v boulderingu 2. miesto
  • Majstrovstvá Slovenska mužov v lezení na rýchlosť 2. miesto
  • Slovenský pohár v lezení mužov celkovo 1. miesto
  • Vicemajster Slovenska v ľadovom lezení mužov

 

Kategória Športový kolektív

 

TJ Sokol Handlová - stolnotenisový klub

Stolnotenisový klub Sokol Handlová dlhé roky reprezentuje mesto Handlová na športovom poli v stolnom tenise. „Družstvo A“ sa po dlhých rokoch prebojovalo opäť do 3. ligy. Medzi dvoch najlepších hráčov patria Jaroslav Valent a Zdenko Gáfrik, ktorí pravidelne figurujú medzi špičkou v rámci krajského rebríčka. Klub má aj dvoch najstarších aktívne hrajúcich členov - takzvaných  „matuzalémov“, vyše sedemdesiatročných pánov Jozefa Blahu a Viliama Nováka, ktorí si ešte pamätajú časy, kedy sa v Handlovej hrala 2. stolnotenisová liga.

 

Kategória Zvláštne ocenenie

 

Mária Kotríková

V klube športovej gymnastiky Handlová zastávala niekoľko funkcií. Od roku 1982 až do roku 2020 bola predsedníčkou klubu. V roku 1990 bolo zriadené Školské športové stredisko pri Základnej škole  Morovnianska cesta. Ako trénerka pracovala v školskom športovom stredisku od roku 1990 až do ukončenia jeho činnosti v roku 2005. Oddiel športovej gymnastiky mal vždy veľmi kvalitné a uznávané rozhodkyne, ktoré boli nominované na súťaže v rámci Slovenska, ale i na medzinárodné preteky. Medzi nimi nechýbala ani Mária Kotríková. „Cez jej ruky“ prešlo neskutočne veľké množstvo šikovných, talentovaných detí. Zorganizovala veľa krásnych akcií, podujatí, sústredení, výletov a pretekov. Aj napriek dôchodkovému veku  sa neustále  venuje športovej gymnastike, rozdáva skúsenosti nielen deťom, ale aj ostatným trénerom, za čo sjej patrí veľké poďakovanie od kolektívu trénerov, detí, ich rodičov a nás všetkých.

 

 

Ceny mesta

 

Peter Moravčík, za reprezentáciu mesta, šírenie dobrého mena Handlovej vo svete v oblasti športu  telesne znevýhodnených

Peter Moravčík hrával volejbal na strednej škole v Novákoch. Po úraze v bani v roku 1991, po ktorom prišiel o nohu, mu pomocnú ruku podal kamarát Peter Matiaško, ktorý si s podobným osudom poradil vďaka športu. Zafungovalo to a presne rok od úrazu mu na krk zavesili prvú medailu na paralympiáde v Barcelone. Odvtedy ich nazbieral neúrekom. Počas dvadsaťpäťročnej kariéry paravolejbalistu Peter Moravčík precestoval celý svet. Zúčastnil sa na troch paralympiádach – v Barcelone, v Atlante a v Sydney a na každej stál na stupni víťazov.

S tímom spoluhráčov sa každý rok zúčastňoval aj Svetového pohára a majstrovstiev sveta. Dvakrát svetový pohár vyhrali. Peter Moravčík je aj trinásťnásobným majstrom Slovenska.

Nikdy nedal najavo bolesť a nikdy sa neľutoval. Bol známy tým, že na barlách prišiel na ihrisko, zápas odohral a z ihriska odchádzal opäť na barlách. Dôležité bolo zvíťaziť v zápase aj nad bolesťou. 24. apríla 2021 Petrovi Moravčíkovi udelili svetové ocenenie CENA UZNANIA MEDZINÁRODNÉHO ŠPORTOVCA za významný príspevok k propagácii a rozvoju stojaceho volejbalu.

 

Anežka Balušinská, za celoživotnú oddanú prácu v Základnej umeleckej škole a vedenie miešaného komorného speváckeho zboru Artanno

Niekedy sú múzy štedré a rozdávajú plným priehrštím. Príkladom je Anežka Balušinská. Do daru dostala nádherný hlas a hudobný sluch. Ako s týmto darom naloží, bolo už na nej. A Anežka ho zužitkovala do poslednej bodky. Najskôr Konzervatórium v Žiline, potom vysoko hodnotená a oceňovaná folková skupina Vločka a napokon láska na celý život – zborový spev. Začínala spevom v Dievčenskom speváckom zbore a Žilinskom miešanom zbore. A potom to išlo - speváčka a hlasová pedagogička Ženského speváckeho zboru pri ĽŠU v Bojniciach, spevácky zbor Prieboj, Miešaný spevácky zbor Rozkvet. V školskom roku 1989/1990 začala pracovať ako hlasová pedagogička a dirigentka Detského speváckeho zboru Úsmev. Úsmev sa za niekoľko rokov zaradil medzi špičkové telesá na Slovensku, aj v Európe. Absolvovali najťažšie súťaže na svete, medzi inými aj súťaž v Llangollene, kde v roku 1994 získali titul najlepší zbor sveta a špeciálnu cenu Sira Gwyna Williamsa.

V roku 1990 sa s rodinou presťahovala do Handlovej a začala učiť v handlovskej Základnej umeleckej škole. Kedy založí zbor, bolo len otázkou času. Založila rovno dva – žiacky prípravný spevácky zbor Barborky a učiteľské Artanno, ktoré v roku získalo Cenu mesta.  Anežka Balušinská svojou profesionalitou prerástla hranice Slovenska a o svoj talent sa podelila s mnohými svojimi dnes úspešnými žiakmi.

 

Pavel Ďurkovič, za založenie trampskej osady, dokumentačnú činnosť a aktívne vedenie trampov z handlovskej doliny

Pavel Ďurkovič v roku 1970 založil trampskú osadu OROL, jednu z najstarších trampských osád v Handlovej. Celých 50 rokov sa venoval rozvoju trampingu a pritiahol k nemu množstvo mladých ľudí, ktorí sa na jeho podnet venujú ochrane prírody dodnes. V roku 2018 sa mu za pomoci ostatných trampov z handlovskej doliny podarilo zhromaždiť dokumentačnú činnosť z podujatí trampských osád do vydarenej publikácie „Tramping v Handlovej“. História handlovského trampingu je tak na poriadku a neupadne do zabudnutia. Poldolfo je aj dnes aktívnym trampom. A inak to ani nemôže byť. Trampom buď si alebo nie si. Nie je to chvíľková zábava. Je to životný postoj, plný slobody a lásky k prírode.

 

Jarmila Žišková, za dlhoročné vedenie Domu kultúry mesta Handlová pri príležitosti životného jubilea

Jarmila Žišková je dlhoročnou riaditeľkou Domu kultúry Handlová, ale aj bývalou špeciálnou pedagogičkou, autorkou učebníc, lektorkou pre prácu s mládežou i pre manažérov na vysokých postoch. Krídla jej narástli na strednej škole v českej Seči. To miesto nepodporovalo priemernosť, vyžadovalo kreativitu a zanietenie pre čokoľvek do čoho sa pustíte. A Jarku to sprevádza celým životom. Ako riaditeľka sa pričinila o rekonštrukciu zadného traktu domu kultúry a digitalizáciu kina. V roku 2016 pri príležitosti 640. výročia Handlovej pripravila celoročný projekt aktivít pre všetky vekové kategórie, ktoré odštartovalo veľké multimediálne predstavenie Seperdeo. To si sama napísala a odrežírovala. O rok neskôr s kolegami pripravila takmer 40 aktivít namierených proti extrémizmu a šovinizmu. Stála i pri zrode Asociácie kultúrnych inštitúcií Slovenska a dodnes je jednou z jej vedúcich osobností. Bije sa za samosprávnu kultúru ako lev. Že je toho veľa, čo robí? Ani náhodou. Spieva v Artanne, hrá v divadelnom súbore Hades, bola trénerkou a rozhodkyňou športovej gymnastiky, členkou plaveckého klubu, telesne postihnutých športovcov trénovala v boči.

Okrem toho je mamou a babkou. Jarka to, čo jej život nadelí, prijíma s odvahou silnej ženy, ktorá to svoje zvládne a s tým vašim vám pomôže.

 

Eduard Straka – in memoriam, za celoživotnú prácu vo verejnom živote mesta, za reprezentáciu mesta doma a v zahraničí na chodeckých pretekoch a popularizáciu športu

Angažovaný občan, vytrvalý športovec, milý a skromný človek. Eduard Straka sa narodil v roku 1946 v Detve. Do Handlovej prišiel v roku 1967 a zostal tu do konca svojich dní.

Edko bol vychovávateľom v detskom domove aj učiteľom v špeciálnej škole. Po Nežnej revolúcii bol predákom v Bani Handlová. Päť volebných období bol poslancom mestského zastupiteľstva, tri volebné obdobia bol predsedom Komisie športu a 25 rokov bol členom Veteránskej komisie pri Slovenskom atletickom zväze. A popri tom všetkom chodil. Každý deň, za akéhokoľvek počasia.

Stal sa najúspešnejším veteránskym chodcom v histórii chôdze na Slovensku. 32 zlatých, 16 strieborných a 15 bronzových medailí, šesťkrát sa stal Športovcom mesta Handlová, trikrát získal Plaketu mesta Handlová a raz Cenu mesta Handlová, dvakrát Čestné uznanie Okresného výboru Československého zväzu telesnej výchovy v Prievidzi. V ankete Športovec mesta v histórii Handlovej získal tretie miesto. V roku 2010 dostal ocenenie Fair play za celoživotné pôsobenie. Svojou reprezentáciou dostal Handlovú na „chodeckú mapu sveta“. 24. júla 2021 sa jeho pozemská cesta zastavila. My len dúfame, že tam, kde je, má dobré trasy na tréning. Česť jeho pamiatke!

 

Čestné občianstvo

 

Ján Procner, za celoživotný prínos v oblasti udržovania banských tradícií, reprezentáciu mesta doma i zahraničí prostredníctvom jeho umeleckej tvorby

Ján Procner je jednou z najvýraznejších osobností Handlovej. Má silný vzťah k mestu, k jeho baníckym tradíciám, je výnimočný vo svojej tvorbe. Keby sa bol osud otočil inak, mohol byť úspešným zápasníkom. On si však vybral cestu umenia. Tušil, že to bude jeho život, keď v baníckom vláčiku modeloval z lódungu figúrky baníkov? Asi áno. Popri tvrdej práci v bani bol žiakom akademického maliara Vojtecha Petrovicsa a učňom Martina Prôčku. Ich spoločnej práci vďačíme za pamätník obetiam 2. svetovej vojny a za záchranu pamätníka obetí 1. svetovej vojny.

Časom si Janko našiel svoj jedinečný výtvarný rukopis, ktorý obdivujú mnohí odborníci. Do basreliéfov z lipového dreva vkladá banícke príbehy, ktoré tak dobre pozná. Venuje sa aj keramickej tvorbe a tiež monumentálnej tvorbe nadrozmerných figúr. Jeho dielo Banícky šach je v zbierke Slovenskej národnej galérie. Vyrábal kulisy a rekvizity pre filmové rozprávky Perinbaba, Kráľ Drozdia brada a Mahuliena zlatá panna. Pre filmový prepis opery Svätopluk vytvoril 12 metrov vysokú sochu Peruna.

Jeho srdce baníka mu nedovolilo nezachrániť po roku 1990 mnohé banícke artefakty. Sústredil ich vo svojom dome a v roku 2001 otvoril súkromné múzeum spojené s galériou. Toto miesto s hrdosťou ukazujeme našim návštevám.

Janko je aj členom folklórnej skupiny Hájiček z Chrenovca-Brusna i speváckeho zboru Grünwald. Je autorom piesní a výrobcom  nádherných pastierskych fujár – trombitov. Vytvoril návrh zástavy Handlovského baníckeho spolku, ktorého je zakladajúcim členom. Za svoj život a tvorbu získal mnoho ocenení, je osobnosťou hornej Nitry, seniorom roka, držiteľom ceny Trenčianskeho samosprávneho kraja a Plakety za rozvoj baníctva na hornej Nitre.

On však o sebe hovorí, že je najmä baníkom. Celé svoje banícke srdce vložil do svojho životného diela Pamätníka obetiam banských nešťastí na hornej Nitre, ktorý je od roku 2010 národnou kultúrnou pamiatkou. „Musel som to urobiť,“ povedal Janko Procner, „ako keby ma k tomu niečo viedlo. Každé meno vysekané do kameňa som oplakal. Tí chlapi si zaslúžili, aby sa na nich nezabudlo“. Vo svojej eseji Kameň Janko Procner napísal: „Snáď k tomu stačí poriadne otvoriť oči a začať si všímať viac ľudí i to všedné - nevšedné.“

 

Hildegarda Radovská, za celoživotný prínos pre mesto Handlová a udržiavanie tradícií karpatských Nemcov

Hildegarda Radovská ako malé dievčatko zažila nútený odchod z Handlovej a mnohé príkoria za svoj nemecký pôvod. Ona však nezanevrela, Handlovú miluje a je hrdá na jej pôvodných nemeckých obyvateľov. Zásadné zmeny v strednej a východnej Európe pred vyše tridsiatimi rokmi priniesli aj zaktivizovanie karpatských Nemcov. Tí handlovskí založili spolok. Viedlo ich k tomu presvedčenie, že kultúrno-historické tradície tunajších Nemcov by nemali upadnúť do zabudnutia. Dejiny sa nemajú prepisovať, ich predkovia Handlovú milovali, bola ich domovom a snažili sa ju budovať. A oni sa k tomuto odkazu hrdo prihlásili. Jednou z ciest zachovávania kultúry karpatských Nemcov je hudba - spevácky zbor Grünwald, ktorý má za sebou rad vystúpení na Slovensku a v zahraničí.

Osobitnú zásluhu má pani Radovská aj pri budovaní Heimatstube – izbičky plnej spomienok na nemeckú históriu Handlovej. Pre svoje aktivity získala aj svoju rodinu, najmä manžela Stanka.

Aktivity pani Radovskej, spájané s verejným životom alebo s činnosťou Karpatskonemeckého spolku v Handlovej, ktorého je predsedníčkou, boli a sú veľmi vysoko hodnotené. Výrazným dôkazom toho je aj ocenenie Zlatá seniorka roka, ktoré získala v roku 2014. Hildegarda Radovská je ale aj šarmantná dáma, priateľský človek, osobnosť inšpirujúca, obohacujúca a múdra. Je ženou hodnou nasledovania a príkladom toho, ako sa dá príkorie pretaviť do konania dobra. Osobnosť pani Hildy je popretkávaná životnou múdrosťou, láskou a v krásnom veku jednou výnimočnou vlastnosťou, pozerať sa na život z tej lepšej stránky a hľadať v ľuďoch to, čo ich spája. Ďakujeme!

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.