Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Navždy nás opustil poslanec Eduard Straka

Dátum: 26.07.2021
Počet videní: 1914
Navždy nás opustil poslanec Eduard Straka

Eduard Straka navždy ostane legendou slovenského chodeckého športu.

V sobotu 24. júla 2021, vo veku 75 rokov, nás po krátkej chorobe navždy opustil poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Handlová a legenda chodeckého športu, Eduard Straka.

EDUARD_STRAKA_1946-2021

Primátorka mesta Handlová dala na počesť Eduarda Straku vyvesiť čiernu zástavu na budove Mestského úradu v Handlovej. Kondolenčné listiny sú prístupné vo vestibule Mestského úradu v Handlovej v čase stránkových hodín do štvrtka 29. júla 2021 do 12.00 h. Posledná rozlúčka s pánom Eduardom Strakom bude vo štvrtok, 29. júla 2021 o 13.00 h na mestskom cintoríne v Handlovej.

Eduard Straka sa narodil 24. júna 1946 v Detve. Absolvoval Strednú priemyselnú školu stavebnú v Lučenci a Doplňujúce pedagogické štúdium na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. Od roku 1967 žil v Handlovej. V rokoch 1968 – 1971 pracoval ako vychovávateľ v detskom domove Handlová, následne sa stal do roku 1977 učiteľom v osobitnej škole. Štrnásť rokov (1977 - 1991) bol vedúcim odboru školstva, kultúry, zdravotníctva a sociálneho zabezpečenia na Mestskom národnom výbore Handlová, po Nežnej revolúcii pracoval v Bani Handlová ako banícky predák. Do dôchodku odišiel v roku 2007 a stal sa správcom športového ihriska na Základnej škole Mierové námestie.

Päť volebných období bol poslancom Mestského zastupiteľstva v Handlovej, tri  volebné obdobia bol predsedom Komisie športu pri mestskom zastupiteľstve a členom viacerých stálych komisií. Bol aktívnym členom viacerých školských rád handlovských základných škôl, členom orgánov mestských spoločností a 25 rokov bol členom Veteránskej komisie pri Slovenskom atletickom zväze.

Eduard Straka bol najúspešnejší veteránsky chodec v histórií chôdze na Slovensku, zapísal mesto na chodeckú mapu sveta. S chôdzou začínal ako dorastenec, svoj športový vrchol dosiahol ako veterán. Okrem 32 zlatých, 16 strieborných a 15 bronzových medailí, ktoré vyhral na rôznych domácich a medzinárodných chodeckých pretekoch, získal za šesť desaťročí svojej chodeckej kariéry tiež niekoľko ďalších ocenení. Šesťkrát sa stal Športovcom mesta Handlová, trikrát získal Plaketu mesta Handlová a raz Cenu mesta Handlová, dvakrát Čestné uznanie Okresného výboru Československého zväzu telesnej výchovy v Prievidzi. V ankete Športovec mesta v histórii Handlovej získal tretie miesto. V roku 2010 dostal ocenenie Fair play za celoživotné pôsobenie.

Kto ste ho poznali venujte mu tichú spomienku. Česť jeho pamiatke!

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.