Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bojnická ZOO má nový pavilón

Dátum: 09.07.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1317
Bojnická ZOO má nový pavilón

V novom pavilóne slonov, našli svoj domov slonice Maja a Gula.

Prvý júlový štvrtok sa v Národnej zoologickej záhrade Bojnice niesol v slávnostnej atmosfére. Za účasti niekoľko stovák návštevníkov otvorili nový pavilón slonov, v ktorom našli svoj domov slonice Maja a Gula. Tie sa v tomto prostredí adaptujú už od decembra uplynulého kalendárneho roka. Ubikácia africkej fauny bola oficiálne otvorená slávnostným ceremoniálom, na ktorom prestrihli pásku generálna tajomníčka služobného úradu Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky Daša Turbová a riaditeľ Národnej zoologickej záhrady Bojnice Milan Šovčík.

Dôstojnejšie podmienky pre život

pavilon

V novom domove, ktorý sa rozprestiera v bezprostrednej blízkosti toho starého, našli slonice dôstojnejšie podmienky pre život. „Verím, že návštevníci ocenia našu tvrdú prácu, ktorú sme vložili do príprav a projektovania pavilónu slonov. V prvom rade sme chceli dať našim sloniciam dôstojné priestory, ktoré budú hodné súčasnej doby. Slony sú veľmi konzervatívne, trvalo im preto dlhšiu  dobu, aby sa adaptovali na nové prostredie. V súčasnosti využívajú pavilón takmer celý. Momentálne s nimi trénujeme, aby si zvykli na vonkajšie priestory. Ide to pomaly, doslova krok po  kroku,“ skonštatoval vedúci zoologického odboru Branislav Tám.

Projekt za niekoľko miliónov

Stavba je prepracovaná podľa najmodernejších technológii a ide o jednu z najväčších investícií v histórií bojnickej zoo. I keď konkrétna suma ešte k dispozícii nie je, výška investície sa pohybuje na úrovni ôsmych miliónov eur, získaných zo štátneho rozpočtu. Stavba bola skolaudovaná len nedávno a niektoré detaily bude potrebné ešte doladiť. “Stavba aj výbeh spĺňajú tie najprísnejšie kritériá, ktoré sú prijaté pre chovateľov afrických slonov v rámci  Európskej asociácie zoologických záhrad. Toto bolo základné kritérium, ktoré sme museli splniť na to, aby sme vôbec mohli pokračovať v chove slonov do budúcna,”  vysvetlil riaditeľ Národnej zoologickej záhrady Bojnice Milan Šovčík.

Vízie do budúcnosti sú jasné

V budúcnosti by v ubikácii africkej fauny mali pribudnúť ďalšie expozície a terária. Je možné, že k najznámejším slovenským sloniciam pribudnú ďalšie slony. Súčasný chov v bojnickej zoo budú už onedlho posudzovať európski experti na slony. Tí spolu s bojnickými zoológmi urobia všetko preto, aby sa vyššie spomínanú ambíciu podarilo pretaviť do reality a aby bola novovybudovaná ubikácia naplno využitá. Ďalším cieľom by mal byť prechod do chráneného kontaktu, ktorý zaručí v prvom rade bezpečnosť chovateľov a otvorí možnosti prijatia ďalších slonov.

Celú galériu nájdete na stránke Národnej zoologickej záhrady,.

Zdroj článku: ZOO Bojnice 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.