Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pozor na internetových podvodníkov

Dátum: 20.05.2021
Počet videní: 497
Pozor na internetových podvodníkov

Osobné údaje sa podvodníci snažia vylákať aj prostredníctvom falošných webstránok.

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT v spolupráci s Finančnou správu varuje pred podvodnými e-mailami, ktoré sú vytvorené tak, aby navodili dojem, že ich odosielateľom je Finančná správa. Predmetný e-mail sľubuje vrátenie finančného obnosu. Podvodníci dokonca vytvorili falošnú webstránku vydávajúcu sa za portál finančnej správy. Prostredníctvom tejto falošnej webstránky sa od klientov snaží vylákať osobné údaje po vyplnení zverejneného formulára na vrátenie platby. Finančná správa preto apeluje na klientov, aby sa nenechali nachytať.

Jedná sa o rozsiahlu phishingovú kampaň. Phishing je podvodná činnosť, pri ktorej sa kyberzločinci snažia získať citlivé a dôverné informácie ako sú prihlasovacie údaje do rôznych účtov (email, internet banking...), čísla bankových účtov a platobných kariet vrátane PIN kódu, rodného čísla a podobne.

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT v súvislosti s phishingovými kampaňami odporúča dodržiavať základné zásady kybernetickej bezpečnosti:

  • Neotvárajte neoverené správy a správy od neznámych používateľov
  • Neotvárajte podozrivé prílohy (ani vo Vám známych formátoch ako .pdf/.docx a iné)
  • Zakážte povoľovanie makier v dokumentoch
  • Neotvárajte URL odkazy vzbudzujúce podozrenie
  • V prípade využívania emailových aplikácií vypnite funkciu náhľadu do prílohy
  • V prípade podozrenia overte obsah správy u odosielateľa inou formou (telefonicky, osobne)
  • Nikdy nereagujte na správy žiadajúce akékoľvek osobné a citlivé údaje (prihlasovacie mená, heslá, údaje o platobných prostriedkoch)
  • Nikdy sa neprihlasujte na žiadnu službu priamo z URL adresy, ktorá prišla emailom a dbajte na zvýšenú opatrnosť. Pri prihlasovaní sa do služieb používajte zaručené URL odkazy na webstránkach poskytovateľov služieb
  • Za žiadnych okolností nevpisujte svoje osobné/prihlasovacie údaje do webstránok, ktoré sú ľubovoľným spôsobom podozrivé alebo nemajú dôvod požadovať podobné informácie
  • Udržujte svoje zariadenia aktualizované – nie len samotný operačný systém, ale aj všetky softvérové súčasti.

www.financnasprava.sk, www.sk-cert.sk

phishing

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.