Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Webstránka mesta má nový dizajn aj funkcionalitu

Dátum: 21.04.2020
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2039
Webstránka mesta má nový dizajn aj funkcionalitu

Po zavedení priamych prenosov z rokovaní mestského zastupiteľstva a založení samosprávnych novín Handlovský hlas je zmena webstránky mesta ďalším krokom k zlepšeniu komunikácie samosprávy s verejnosťou.

Webstránka mesta Handlová má po 17. rokoch nový vzhľad. „Zlepšenie informovanosti obyvateľov Handlovej bol jedným z predvolebných sľubov primátorky Silvie Grúberovej a webstránka mesta je dôležitým pilierom komunikácie samosprávy s verejnosťou,“ povedala vedúca kancelárie primátorky, Jana Paulínyová.

Ľudia na starom webe blúdili

Potreba vytvoriť novú webstránku mesta tu podľa nej bola už dlhšie. „Podľa spätnej väzby užívateľov, aj na základe podrobných štatistík návštevnosti nám bolo zrejmé, že návštevníci na webstránke mesta „blúdia“ a často nevedia nájsť informácie, ktoré hľadajú. Najväčší dôraz sme preto kládli na upravenie novej webstránky tak, aby bola čo najprehľadnejšia, intuitívna a jednoduchá, a aby sa aj pri dlho dobom používaní nezahltila prílišným množstvom informácií. Toto bola možno väčšia výzva, než sa zdá,“ povedala Paulínyová. Problém je podľa nej aj v tom, že na webstránky samospráv sa vzťahujú rôzne zákony a smernice, ktoré sú však často v rozpore s požiadavkou užívateľov, aby bola webstránka prehľadná a intuitívna. „Veríme, že sme dokázali nájsť správnu rovnováhu medzi tým, čo na webstránke byť musí a tým, čo na nej mať chceme. Želáme si, aby si novú webstránku mesta ľudia obľúbili, pretože má potenciál nás posunúť o kus bližšie k transparentnejšej a modernejšej samospráve,“ dodala.

Zastupiteľstvo na jeden klik

Nová webstránka bude oproti predchádzajúcej jednoduchšia, prehľadnejšia a užívateľsky prístupnejšia. Veľká zmena nastala aj pri informovaní o rokovaniach mestského zastupiteľstva. „Rozsah zverejňovaných informácií sa nezmenil, aj doteraz sme na webstránke zverejňovali všet ky materiály, zápisnice a uznesenia. Zmenil sa však užívateľský komfort. Nový web sprístupní dôležité informácie “na jeden klik“. Občania sa môžu prihlásiť k odberu pozvánok na zasadnutia zastupiteľstva, budú mať jednoduchý prístup k materiálom zasadnutí, ale aj prehľad o účasti a hlasovaní jednotlivých poslancov na zasadnutiach a mnoho ďalších informácií,“ povedala Paulínyová. Používatelia stránky sa budú môcť zúčastňovať ankiet, pridávať vlastné podnety na zlepšenie služieb, nahlásenie rôznych problémov, prípadne porušení zákona. Novinkou je aj prehľadný kalendár podujatí alebo automatický súhrn správ za ostatný mesiac zasielaný na email.

Starú stránku nezmažú

Nová stránka Handlovej je vytvorená v šablóne pre obce a mestá spoločnosti Eworks.sk. Podľa vedúcej
kancelárie primátorky vďaka tomu mesto nemuselo platiť za vytváranie novej webstránky a celú prácu na jej tvorbe odviedli zamestnanci oddelenia marketingu a komunikácie. Mesto tým ušetrilo za služby, ktoré sa bežne pohybujú v tisícoch eur. „V rámci budovania novej webstránky si zamestnanci oddelenia marketingu a komunikácie museli prejsť mravenčou prácou a preskúmať celý obsah starej webstránky položku po položke. Za 17 rokov používania sa toho nahromadilo skutočne veľa.“ Starú stránku preto podľa Paulínyovej nezmažú, ale bude presunutá do archívu, kde zostane dostupná. „Webstránka je živý organizmus. Jej obsah sa bude denne meniť a aktualizovať, preto ak pri jej prehliadaní nájdu jej návštevníci chybu alebo hľadanú informáciu vôbec nenájdu, prosíme, aby nám o tom dali vedieť. Záleží nám na tom, aby bola webstránka miestom, kde ľudia informácie nájdu rýchlo a ľahko,“ uzavrela Jana Paulínyová. Silver Jurtinus

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.